Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Wat te doen aan het broeikaseffect?

Wat te doen aan het broeikaseffect?

Nog niet lang geleden zat ik bij een les aardrijkskunde, waar we een Praktische Opdracht (PO) kregen waarbij we iets mochten onderzoeken dat we interessant vonden. Ik koos het broeikaseffect, omdat ik het vreselijk jammer vind dat wij zo slordig met de aarde omgaan, zoals je twee weken geleden kon lezen in mijn blog.

In dat blog beloofde ik toen met oplossingen te komen, maar helaas moet ik jullie - en mijzelf - teleurstellen. Zo makkelijk is het allemaal niet.

Laten we het lekker oneens zijn met elkaar

Tijdens mijn onderzoek kwam ik er achter dat belangrijke wetenschappers, politici en milieustrijders het over een ding eens zijn als het om het broeikaseffect gaat: namelijk dat ze het allemaal oneens zijn. Neem de onbruikbare, verzilte grond, iets dat wordt veroorzaakt door zure regen. Met dit grote probleem, dat zo’n 1,5 miljard hectare wereldwijd aangaat, eindigde ik mijn vorige blog.

Verzilte grond is volgens de wetenschap te zout om succesvol landbouwproducten op te verbouwen. Daardoor wordt het door boeren als onbruikbaar gezien. Dit idee wordt aangemoedigd aan de hand van tientallen jaren oude gegevens die 'bevestigen' dat verbouwen op verzilte landbouwgrond niet mogelijk is.

Gelukkig weet het Zilt Proefbedrijf op Texel hier een totaal andere wending aan te geven. Zij testen allerlei gewassen op een zoute ondergrond met verbazingwekkende resultaten. Aardappelen, wortels, aardbeien en nog veel meer: het groeit allemaal. Met dit nieuws krijgen ze wereldwijde aandacht. Wie had dat gedacht?

Begin dit jaar heeft het bedrijf, ook wel Salt Farm Texel genoemd (zo blijft het internationaal), als proef aardappelen geoogst in Pakistan, om te ondervinden of deze ook groeien in een warmer klimaat (gecombineerd met zilte grond natuurlijk). Dit lukte heel goed, en volgend jaar wordt de proef opnieuw gehouden op een grotere schaal. Ondertussen gaan ze op Texel verder met onderzoeken, en presenteren ze hun werk wereldwijd.

Micro oplossing

En dit is slechts een minuscule vertakking van het gehele broeikasprobleem. Zo zie je maar: wil je hier een globaal verhaal van maken, dan ben je wel even bezig. Maar hopelijk heb ik jullie bewuster gemaakt van wat er om ons heen gebeurt. Je moet ergens beginnen!

Pascal Nieuwenhuis
Pascal (16) zit in vier havo en komt uit Odenholtpade, een dorp in Friesland. Hij heeft zich voorgenomen om alle fobieën uit z’n hoofd te leren (probeer het maar eens) en praat daarnaast graag over alles wat hij nu weer gelezen heeft op internet. Maar belangrijker nog: hij schrijft er ook graag over.

Gepubliceerd op 10 mei 2015
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.