Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Nee, ik wil niet weten waar je bent

Nee, ik wil niet weten waar je bent

Door Ivo

Onlangs attendeerde een vriend me op de app Friend Locator. Je kunt daarmee elk moment van de dag zien waar iemand die de app ook heeft zich bevindt. Superhandig, dacht ik eerst, denkend aan spontane meet-ups in kroegen en koffietentjes. En dus installeerde ik de app. Om er al snel achter te komen dat Friend Locator behoorlijk creepy is.

Waar je vroeger nog op zoek moest naar een telefooncel om te laten weten waar je was, gaat dat tegenwoordig stukken makkelijker. Je kunt whatsappen, bellen of sms'en waar je op dat moment bent. Maar met deze app is de locatie waar je je bevindt nooit meer een geheim. Een enorme cultuuromslag, als je het mij vraagt. En misschien zal de wereld nooit meer hetzelfde zijn.

Eng idee

Vandaag ben ik in UtrechtWant vind jij het niet een eng idee dat vrienden, familie of wie je dan ook geaccepteerd hebt, kunnen zien waar jij op dat moment precies bent? Nooit meer stiekem op stap terwijl je tegen je ouders hebt gezegd dat je bij een vriend slaapt. Nooit meer na school stad in terwijl je beloofd hebt huiswerk te gaan maken. Privacy is overrated en lijkt volkomen verleden tijd te zijn.

Collega Wayne stelde me laatst dan ook voor een dilemma: een nieuwe iPhone 6 van je ouders cadeau krijgen en altijd je locatietracker aan hebben staan óf een skeere oude telefoon waar je net wat whatsappjes op kan verzenden. De eerlijkheid gebied te zeggen dat ik eigenlijk direct een antwoord op die vraag had. Ik wil niet getrackt kunnen worden. Dat ligt niet zo zeer aan het feit dat mijn familie niet mag weten waar ik ben. Maar je weet gewoon nooit bij wie jouw locatiegegevens terecht komen. In het ergste geval betaalt een maffiabaas dik aan de maker van de app om te weten waar ik ben.

Nee, mijn enthousiasme was dan ook van zeer korte duur. Ik vind dit een heel slechte technologische ontwikkeling. Natuurlijk wil ik niet terug naar de tijd van de groene telefooncellen, maar het idee dat ik op de meter nauwkeurig gevolgd kan worden vind ik niet fijn. Daarom heb ik de app na het testen snel weer van mijn telefoon verwijderd en in een hoek gesmeten. Ik ben niet te volgen.

Gepubliceerd op 8 mei 2015
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.