Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Muziek: ABBA

Muziek: ABBA

Door Ivo

Ze zijn hét bewijs dat er niet alleen goedkope bankstellen en gehaktballetjes uit Zweden komen: ABBA. Een iconische groep, bestaande uit Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson en Anni-Frid Lyngstad. Voor de oplettende lezer: De naam bestaat dus eigenlijk uit de initialen van de bandleden. Het was een van de succesvolste bands uit de vorige eeuw, en dit is hun verhaal.

The Beatlesde Rolling StonesThe DoorsMadonna, en ga zo maar door. Voorgaande artiesten drukten allemaal hun stempel op de geschiedenis. Maar ken jij het verhaal achter deze muzikale talenten? Bloggers Ivo en Ivana pluizen het uit en geven een geschiedenislesje. Deze keer: ABBA.

Het prille begin was er in 1970, toen Björn en Benny een eigen band hadden waarin Anni-Frid en Agnetha als achtergrondzangeressen zongen. Echt heel veel succes hadden ze nog niet, tot het enorme society-huwelijk van Agnetha en Björn, die al een geruime tijd een relatie hadden, plaatsvond.

Speciale technieken

Maar er zit een geheim achter het enorme succes van de band, en dat is een behoorlijk technisch verhaal. Zo wordt er gebruik gemaakt van de zogenaamde 'Wall of Sound', een revolutionaire techniek die ervoor zorgt dat het geluid bombastischer en voller klinkt. Dat zorgde, naast het zogenaamde 'double tracking', voor de typische ABBA-sound.

ABBA was immens populair in die tijd. Ze zorgden ook regelmatig voor ophef. Je kent het liedje Waterloo vast wel; daarin wordt de overgave van Napoleon vergeleken met de gepassioneerde overgave van een meisje aan haar geliefde. Veel (linkse) journalisten vonden het absoluut niet kunnen, zo'n opgewekt en vrolijk liedje over een bloederige veldslag. Toch won ABBA er het Songfestival mee en was het binnen no-time een dikke nummer 1 hit.

Ondanks alle ophef werd ABBA dus een enorm succes. Zo kwam er een film over de band in 1977, volgden er talloze nummer 1-hits volgden en werd ABBA een muziekicoon waar vele bands een voorbeeld aan namen.

In 1982 kwam er echter een einde aan de band. Ze hadden geen inspiratie meer voor nieuwe nummers en de nummers die ze maakten vonden ze niet goed genoeg. Daarom besloten ze er een einde aan te breien.

Top 5

Nog steeds is ABBA groots. Zo staat Dancing Queen bijna elk jaar nog hoog in de Top 2000. Maar ze hadden meer nummer-1 hits natuurlijk. Een Top 5 van de grootste ABBA-hits:

5. Money Money Money

4. Take a chance on me (Een echte ABBA-klassieker)

3. Happy New Year (Nog steeds platgedraaid met Oud & Nieuw)

2. Mamma Mia (Zelfs een musical van gemaakt)

1. Dancing Queen (Wat mij betreft de grootste ABBA-hit)

Gepubliceerd op 17 april 2015

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.