Muziek: KISS

Muziek: KISS

Dat een band het niet alleen moet hebben van de muziek die ze maken maar ook van hun imago is duidelijk het geval bij de band KISS. Hun kenmerkende zwart-wit-zilver-schmink is wereldwijd bekend, net als hun extravagante kleding en spectaculaire optredens. Ik dook in de geschiedenis van de band. 

In 1973 waren er al aardig wat bands opgericht, maar de jonge Amerikaanse Eugene Klein en Stanley Eissen misten nog wat: een band met kostuums en veel spektakel. Ze besloten daarom een eigen band op te richten. Klein ging zichzelf Gene Simmons noemen en Eissen zichzelf Paul Stanley. Ze zochten een solo gitarist (Ace Frehley) en een drummer (Peter Criss), en bedachten de naam KISS. Over de herkomst van de naam bestaan nog vele speculaties (het zou naar de duivel verwijzen) maar volgens de officiële verklaring zou het verwijzen naar een nummer van The New York Dolls, Looking for a kiss

Travestieten

Dat de band niet gewoontjes wilde zijn, was al snel duidelijk. Gene en Paul waren geïnspireerd door Alice Cooper en de glamrockscene. Alice Cooper droeg ook make-up, maar dan wel duistere makeup: hij zag er een beetje buitenaards uit. Dat wilde KISS ook, dus zij gingen zich ook opmaken. Dit mislukte in het begin, volgens Gene leken ze bij de eerste pogingen net travestieten. Later ging dit beter, en samen met de kostuums kregen ze al snel succes.

Door de gezichtsmake-up waren ze namelijk anoniem. Daarnaast gebruikten ze veel rook en vuur in hun shows, en dat verbaasde het publiek: zoiets hadden ze nog nooit eerder gezien. De band brak door met het nummer Beth in 1976, maar het echte succes kwam met I Was Made For Lovin' You in 1979, waarmee ze ook doorbraken in Europa. 

Kiss toerde ontzettend veel in haar succesjaren: gemiddeld 300 dagen per jaar! Dit was ook wel nodig, want Gene trok veel fans. Hij spuugde namelijk bloed en vuur tijdens optredens, en hij had (en heeft) een gigantisch lange tong. 

Alcohol- en drugsproblemen

De band ging ook door moeilijke tijden heen: twee van de originele bandleden vertrokken door alcohol- en drugsproblemen. Ook begonnen ze vanaf 1982 in bekendheid af te nemen, want het toen uitgebrachte album was minder succesvol. Toch bestaan ze nog steeds, en hun trouwe fans ook. Op 18 juni brengen ze een bezoekje aan Nederland.

Live album

KISS wordt gezien als de beste Amerikaanse band allertijden, en een van de live albums van KISS staat nog steeds bekend als een van de beste live albums aller tijden. 

Deze vijf nummers/albums van KISS vind ik kenmerkend voor de band:

1. I Was Made For Lovin' You (deze zing ik altijd hard mee op de snelweg)

2. Beth

3. Sure Know Something

4. Rock And Roll All Nite 

5. Crazy Crazy Night

Gepubliceerd op 1 mei 2015
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.