Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Even bellen met Racoon

Even bellen met Racoon

Bands komen, bands gaan maar Racoon zal blijven bestaan. Al jarenlang scoren ze namelijk hit na hit, en nu is er wéér een nieuw album: 'All In Good Time'. Tijd om zanger Bart van der Weide eens uit te horen. Over het album natuurlijk, maar ook over gekke fans en zijn vuilnisman-verleden.

Zelf luister ik veel Racoon en daarom tik ik met trillende handjes het telefoonnummer van Bart in. Gelukkig weet hij me gelijk gerust te stellen. Eerste vraag dan maar. Als echte fangirl wil ik natuurlijk weten op welk nummer van de nieuwe cd Bart nou het meest trots is. Daar hoeft hij niet lang over na te denken, dat is 'Tommy'. "Ik heb elke dag een andere favoriet, maar het onderwerp van Tommy vind ik erg belangrijk: Tommy was een jongen bij mij op school die werd gepest omdat hij meidenkleren droeg. Ondanks dat bleef hij wel zichzelf. Toen ik ouder werd en besefte hoe stoer dat is, werd dat de inspiratie voor dit nummer."

Onenigheid

Over nummers schrijven gesproken: als je met vier man in de studio een cd aan het opnemen bent, heb je dan wel eens ruzie? "Er kunnen maar tien nummers op een album, en we schrijven er minstens zeventig voor een plaat. Dus ja, dat geeft soms wel onenigheid", vertelt Bart.

Ik schrik. Zeventig nummers per plaat?! Dat is erg veel, maar volgens Bart lukt het de band nog steeds om nieuwe muziek te maken. "Alle akkoorden zijn natuurlijk al eens gebruikt, maar het is de kunst dat je mensen weet te raken. Dat doe je met je hart. Bij ons moet die muziek er echt uit, dus het verzinnen van nieuwe nummers is niet zo'n probleem."

Schrijven en zingen doet Racoon trouwens vooral in het Engels. "Dat is echt de taal van de popmuziek. Het Engels heeft minder harde klanken; zo kun je er een lekker popliedje van maken", legt Bart uit.

Optreden in kroegen

Op de middelbare school timmerden de bandleden al hard aan de weg, vertelt Bart als ik hem vraag naar die tijd. Bart: "Met de centjes van baantjes als een krantenwijk huurden we een ruimte waar we op zondag van 13:00 tot 18:00 uur oefenden. We speelden veel op school en kroegen in de buurt. We probeerden zoveel mogelijk op te treden."

Vanaf jongs af aan wist Bart al dat dit was wat hij wilde. "De wereld over reizen en overal spelen, dat was mijn grote droom. Als back-up plan heb ik wel mijn havo afgemaakt en cultureel maatschappelijke vorming gestudeerd." Maar die studie heeft Bart nooit nodig gehad, vertelt hij lachend.

Bekende Nederlander

Doordat Racoon al zo lang populair is, is Bart inmiddels een bekende Nederlander geworden. Zelf vindt hij dat wel en niet leuk: "Ik heb een superberoep, ik doe wat ik graag wil. Nadeel is dat mensen je o-ver-al herkennen. Onherkenbaar naar een festival of kroeg gaan, kan niet meer."
Soms vindt Bart het wel eens vervelend dat mensen naar hem wijzen. "Ik ben ook maar gewoon een normale huisvader met een hond die uitgelaten moet worden." Toch gaat Bart wel gewoon naar de Appie voor zijn boodschappen. "Die wijzende mensen doen je verder geen kwaad. Ze zijn alleen benieuwd naar hetgeen je doet."

Gekke fans

Bands hebben altijd 'gekke fans'. Ook Racoon heeft er een paar. "Sommige fans reizen ons achterna; die komen dan naar optredens in Groningen én Vlissingen." Er zijn zelfs fans die songteksten van Racoon op hun lichaam hebben getatoeeërd. Daarover voelt Bart zich wel vereerd, al zou hij dat zelf nooit doen.

Maarre, bands die zoveel fans hebben. Hebben die ook geen hele absurde eisenlijsten? Ik weet namelijk dat Lady Gaga om de gekste dingen vraagt in haar kleedkamer (een zuurstoftank) en de Rolling Stones een gebruiksaanwijzing van maar liefst 200 pagina's (!) heeft. "Wij hebben maar een halve pagina", vertelt Bart lachend. "Daar zitten ook geen gekke eisen tussen. Ik hoef ook geen 18-jarige meiden in mijn kleedkamer, zoals Bon Jovi haha. We willen alleen graag wat te drinken en een gezonde warme maaltijd."

Vuilnisman in Goes

Racoon kende ook tijden dat het geld niet binnenstroomde. In die tijd was Bart twee jaar vuilnisman. "Toen ons toenmalige platenlabel de samenwerking stopte, hadden we toch geld nodig. Ik werkte vier dagen in de week als vuilnisman in Goes en daarmee alles nét betalen." Maar toen bracht Racoon de single 'Love You More' uit en ging het balletje rollen. "Dat nummer liep zo goed dat ik er nu nog steeds van kan leven: ik kocht er een huis en een auto van." Toch is 't Bart niet om het geld te doen. "Een grote, dure auto heb ik niet nodig. Ik ben blij met wat ik heb, want ik ben gezond en heb liefde om me heen."

Tip van Bart

Natuurlijk heeft Bart ook nog een laatste tip voor scholieren die het willen maken in de muziekindustrie. En dat is vooral veel oefenen. "Niet wensen maar willen. Blijf veel oefenen, want je bent nooit uitgeleerd. Ik ook niet. Maak jezelf trots, en als het niet lukt, probeer het dan opnieuw."

Dan zit ons gesprek erop. De zenuwen die ik in het begin van het gesprek had zijn helemaal verdwenen. Het zijn ook maar gewoon mensen, die toevallig een bijzonder beroep hebben. Ja, ze zijn bekend, maar gouden kettingen en boekwerken aan eisen hebben ze niet nodig. Gelukkig maar.

Gepubliceerd op 9 april 2015
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

T.

T.

Supergeweldig interview! Echt copl dat je dit kon doen! En mooi neergezet natuurlijk... :)

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.