Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Wayne bezoekt: Insurgent

Wayne bezoekt: Insurgent

Door Wayne

Het is zover: het vervolg van de hitfilm Divergent is in de bioscoop te zien. Insurgent gaat verder waar deel één is geëindigd. Wat ik ervan vond? Nou, op een gegeven moment had ik de neiging om m'n overpriced slush puppy naar het scherm te gooien. Juist omdat Insurgent zo'n goeie film is. Huh? Laat het me even uitleggen. 

Guttegut, wat zijn er tegenwoordig toch veel films in de bioscoop! Gelukkig is Wayne er om je de helpende hand te bieden: elke maand kiest hij er twee uit om te checken of het je zuurverdiende geld waard is. Deze week: Insurgent. 

Zoals voor elke vervolgfilm geldt, adviseer ik je om de vorige film altijd eerst te bekijken. Middenin een Harry Potter-reeks vallen is ook best wel ingewikkeld.

Voor de Divergent-leken onder ons even heel beknopt wat er in film nummer één aan bod kwam (zonder te spoilen): het verhaal speelt zich af in een futuristisch Chicago, opgedeeld in vijf fracties met elk hun eigen waarde. Elk jaar moeten alle zestienjarigen kiezen bij welke fractie ze zich voor de rest van hun leven aansluiten.
 Uit een test blijkt dat hoofdpersonage Tris geschikt is voor meerdere fracties, terwijl dat normaal gesproken niet mag. Ze is dus een Divergent (afwijkende).

Divergent en Insurgent zijn nogal futuristische films, maar ze hebben het naar mijn mening gelukkig niet té futuristisch gemaakt met vliegende auto's en aliens. Het is eerder urban-futuristisch. Met andere woorden: dat het verhaal zich afspeelt in een vieze metropool. De orde wordt er bijvoorbeeld meestal gehandhaafd met laserwapens of übersterke kogelschieters.

Achterbakse vlegel

Het tweede deel sluit heel mooi aan op Divergent. Het begint nagenoeg op de plek waar ze zijn geëindigd.

Als je deel één had gezien, dan had je misschien al wel een beetje een hekel aan sommige karakters. Maar in Insurgent bereikt die haat wel z'n toppunt. Denk je op het ene moment dat je die kerel die heel close is met Tris kan vertrouwen, sluit hij zich op het andere moment opeens bij de vijand aan. De achterbakse vlegel.

Dat je personages zo kan haten laat wel zien dat er zeker niet slecht geacteerd wordt: best wel een klus om zoiets voor elkaar te krijgen als acteur. En dan die spanning! Je weet nooit wat de volgende moves van de karakters zullen zijn.

Niet in slaap vallen

Alvast een advies: je moet de hele tijd goed opletten. De film zit soms net zo ingewikkeld en gelaagd in elkaar als het meesterlijke Inception. In slaap vallen is er niet bij: Tris moet bijvoorbeeld simulaties uitvoeren, maar soms kon ik even niet meer volgen of het nou echt was of niet.

En dan is er nog een (spoiler-alert) seksscène. Niet dat die verder zo expliciet was: je zag hooguit een rug en een deel van 'n gespierd lichaam, en dat duurde ongeveer vijf seconden. Het is meer de context wanneer het werd uitgevoerd. Tris werd een paar seconden daarvoor nog uitgejoeld door een hele kudde mensen, er gaat een burgeroorlog uitbreken en zij is op dat moment een emotioneel wrak. Dan komt hij (Four) in beeld, spreekt een paar woordjes en hoppa: het t-shirt gaat uit. Kon het in het echte leven ook maar zo. 

(C) Independent Films | De gewraakte scene, verder niks bijzonders zoals je ziet

Vier sterren

Desalniettemin was ik heel blij met Insurgent, zeker na twee (zeer) slechte films gezien te hebben. Super spannend tot op het laatste moment, de film was een goeie aanvulling op de eerste én de acteerskills waren erg goed.

Ik kan niet wachten tot Allegiant, het derde deel dat in maart 2016 wordt uitgebracht. Helaas wordt die namelijk in twee delen gehakt, dus ik zal pas na het zien van Allegiant: Part 2 weten hoe het afloopt. Wanneer die gereleased wordt? Maart 2017. Juist. 

Gepubliceerd op 21 maart 2015

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.