Dj's, drukte en dure broodjes kroket

Dj's, drukte en dure broodjes kroket

Door Ivo

Dampende beats, vette workshops en heel veel producenten die hun waar verkopen. Het afgelopen weekend stond de Jaarbeurs in Utrecht weer in het teken van de jaarlijkse Dancefair. Na het ADE het grootste dance-evenement voor jonge dj's die de kneepjes van het vak graag willen leren.

En die kneepjes leren ze dan ook. Want voor een kleine 70 euro krijg je workshops van niemand minder dan Martin Garrix en vele anderen. Ook ik struinde afgelopen weekend door de drukke menigte. Het publiek? Zowel oude mannen die denken nog wat te kunnen bereiken als jonge basisschoolkinderen die door hun te grote koptelefoon bijna omvielen, en alles wat daar tussen zit.

Overvolle roltrappen

Het eerste wat me opvalt is dat het ontzettend druk is voor een beurs. De roltrappen naar de verdiepingsvloer zijn overvol. Al in de eerste paar minuten spreek ik Noud, een jonge dj van 18 jaar met grote ambities. "Ik ben zowel producer als dj. Je zou me kunnen kennen onder de naam Aesty. Ik maak progressieve- en electrohouse, en heb in 2012 de SENA/Spinnin' Records Talent Pool gewonnen." En dat heeft kennelijk zijn vruchten afgeworpen, want inmiddels is Noud op meerdere labels getekend."

Noud geeft aan dat hij er bewust voor heeft gekozen om niet alleen te draaien maar ook veel te produceren. "Opkomende dj's die de nieuwe Hardwell of Martin Garrix willen worden hebben te maken met veel concurrentie. Als je zelf muziek gaat produceren kun je jezelf onderscheiden van anderen met jouw eigen muziek. Dat is belangrijk."
Verder is het volgens Noud heel belangrijk om een netwerk op te bouwen. "Nieuwe contacten leggen kan op zo'n beurs als deze natuurlijk perfect."

Broodjes kroket

Terwijl Noud naar zijn eerste workshop vertrekt (hij heeft zijn eigen timetable gemaakt) duik ik zelf de radiostudio in. Ik mag namelijk een programma live vanaf de beurs maken. Daarna loop ik verder rond op de Dancefair. Het drukke Jaarbeurs-restaurant met veel te dure broodjes kroket en de vele dames in strakke pakjes die foldertjes uitdelen springen mij daarbij het meest in het oog. 

Ik vind het daarnaast grappig om te zien dat er op zo veel verschillende manieren muziek kan worden gemaakt. Van een oud apparaat dat op een orgel lijkt en bromtonen produceert tot een mengtafel die zichzelf bedient. De drukte op de beurs valt tijdens mijn ronde mee. En dat is logisch, want happy hardcore-helden Charly Lownoise en Mental Theo geven as we speak een workshop. Gelukkig is het er niet zo druk als bij dj Martin Garrix; daar moest zelfs extra bewaking aan te pas komen.

Tips

Na afloop spreek ik Noud weer, hij heeft een aantal hele nuttige workshops gehad. "Onder meer van Dyro, Joey Dale en Julian Color. Ze hebben hele nuttige tips gegeven, het leerproces van een dj houdt nooit op natuurlijk."

Al met al vond Noud het een zeer geslaagde editie. "Ik liep net ook even over de beurs en het is altijd leuk als je mensen tegenkomt waarmee je al eerder hebt samengewerkt. Ook geeft de Dancefair mij weer inspiratie wat betreft het produceren. Ik zat de laatste twee maanden helemaal vast maar ben nu weer klaar om er tegenaan te gaan."

Gepubliceerd op 26 februari 2015
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

K.

K.

DJ is idioot
progrock

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.