Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Leestip: De consequenties

Leestip: De consequenties

Door Mette

De Consequenties van Niña Weijers is een interessant en bijzonder boek dat de wereld in een nieuw daglicht zet en haar kleuren een beetje verandert. Het is niet makkelijk om te doorgronden, maar leest ook niet moeilijk en is dus zeker het proberen waard.

In één minuut verklapt een jonge lezer op Scholieren.com en Whylovethisbook.com wat zijn 'allerallerfavorietste' boek is. Mette kiest er eentje uit, zodat jij je kunt laten adviseren over een boek dat je nog niet kende.

Minnie Panis wordt in 1984 veel te vroeg (bijna vier maanden) geboren. Haar leven hangt aan een zijden draadje. Haar moeder waakt naast de couveuse, hopend dat het draadje niet zal knappen. 

Ze heeft geluk: ze overleeft. Eenmaal opgegroeid verovert ze zelfs een belangrijke plek in de wereld van de kunst. Maar kunstenaar zijn is niet makkelijk, zeker niet als je je eigen ziel binnenstebuiten keert en voor de hele wereld tentoonstelt. Minnie begint aan een nieuw kunstproject, dat nog persoonlijker zal zijn dan al haar andere werk, als haar verleden zich plotseling aandient. Er volgen allerlei gekke terugblikken naar haar jeugd en er rijst een vraag: hoe ver kan Minnie gaan voor haar kunst, hoe krom kan ze de werkelijkheid buigen voor ze eronder bezwijkt?

Vreemde omschrijvingen

Het naar je hand zetten van de realiteit speelt een grote rol in dit boek. Het gaat over de blik die een kunstenaar werpt op de wereld, waarmee hij die wereld eigenlijk een soort van verandert. Dit komt ook heel erg naar voren in de schrijfstijl: soms worden dingen op een hele gekke manier omschreven, alsof overal een soort laagje overheen ligt dat alles een andere kleur geeft. 

Die manier van kijken geeft het boek een vreemd soort sfeer. Dat is ergens ook wel logisch: Minnie is per slot van rekening wél een kunstenares.

Bepaald soort ritme

De gekke manier van kijken is ook datgene wat het boek bijzonder maakt. En hoewel het misschien een beetje een apart boek is, leest De Consequenties als een trein. In de zinnen zit namelijk een bepaald soort ritme, dat zorgt dat de woorden soms bijna door je hoofd zingen als je het leest. Daardoor kost het niet veel moeite om de pagina's door te komen. 

Deze roman maakt de wereld tot een kunstwerk, door er simpelweg naar te kijken. Dat is bijzonder en inspirerend en maakt hem zeker het lezen waard. 

Grappig detail: Nina Weijers heeft in 2010 de jongerenschrijfwedstrijd Write Now! gewonnen. 

Gepubliceerd op 5 maart 2015

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.