Roan (14) is Billy Elliot

Roan (14) is Billy Elliot

Door Wayne

Met een half opgegeten peer in z'n hand komt een vrolijke jongen naar mij toegelopen. Het is de 14-jarige Roan, één van de zes Billy Elliots van de gelijknamige musical in het Haagse Circustheater. Veel tijd om hem te interviewen heb ik niet, tijdens het interview wordt hij via de intercom opgeroepen. Ik voel de druk; hij moet immers zo weer vliegen. Letterlijk.

Billy Elliot is niet Roans eerste musicalrol. Eerder speelde dit jonge talentje in Mary Poppins en Droomvlucht. Ook deed hij mee aan het  Junior Songfestival. En alsof dat allemaal nog niet genoeg is, zit hij ook nog eens op het Koninklijk Conservatorium. 

Het had trouwens niet veel gescheeld of Roan was helemaal geen Billy Elliot geworden. Voor de auditie moest hij het opnemen tegen 150 jongens, en werd hij afgewezen omdat hij te lang was. Maar een paar maanden later werd Roan alsnog gevraagd, en mocht hij naar de Billy sCool, waar hij lessen volgde in ballet, acrobatiek en dans. Na een half jaar werd Roan gekozen om één van de zes Billy's te spelen.

"Goed in ballet hoefde ik niet te zijn", vertelt Roan. "Ze vonden het vooral belangrijk dat ik potentie had." Op de Billy sCool krijgt Roan elke zaterdag en een doordeweekse dag samen met een groep van dertig jongens les. Hij leert daar alles wat nodig is voor de musical. En dat is behoorlijk heftig. Op een gegeven moment moest Roan een ghostrun uitvoeren, waarbij hij alle dansen achter elkaar moest uitvoeren. Misselijk van de zenuwen was Roan, maar hij bemachtigde wel die felbegeerde rol.

Héél véél dansen

Dankzij Billy Elliot zit Roan ook nog eens op het Koninklijk Conservatorium, waar hij elke dag dansles krijgt. Roan wil namelijk graag door met dansen en dan is dit natuurlijk de perfecte keuze. "Iedere ochtend sta ik om zeven uur op en om negen uur krijg ik balletles. Dan duurt mijn dag tot vier uur en soms tot half zes", legt Roan uit. Z'n agenda zit dus propvol, zeker als je je bedenkt dat hij ook gewoon huiswerk en toetsen moet maken. Maar zelf vindt-'ie het prima te combineren."
Wat Roan in de toekomst wil doen weet hij nog niet precies. "Ik wil sowieso wel door in de entertainmentwereld. Ik sta open voor zowel dans als acteren."

Voetbal vs ballet

De meeste jongens hebben liever de droom om profvoetballer te worden dan balletdanser. Jongens die aan ballet doen worden al snel homo genoemd of krijgen te maken met andere onprettige uitspraken, maar daar trekt Roan zich niks van aan. "Al die vooroordelen zijn natuurlijk dikke onzin. Ik heb gewoon nooit iets met voetbal gehad. Wat ik nu doe vind ik helemaal geweldig. Gelukkig ben ik daar nooit mee gepest."

Balletposes aannemen

Dan is het tijd voor een fotomoment. Ik word begeleid naar de zaal waar de musical wordt uitgevoerd. Iemand oefent op het toneel en zit vast aan een touwtje. Waarschijnlijk moet hij ook vliegen.
Ik vraag Roan of hij een paar balletposes kan aannemen voor mijn foto. Hij neemt een elegante pose aan, die hem makkelijk lijkt af te gaan. Ik zou dit met mijn stijve poten alleen nooit kunnen doen. Op een gegeven moment demonstreert Roan een spagaat. Ik voel mijn liezen spontaan scheuren.

Ik bedank Roan voor het interview en wens hem nog veel succes. Door het gesprek ben ik inmiddels superbenieuwd hoe hij over het podium vliegt. Misschien binnenkort maar eens een kaartje kopen.

Gepubliceerd op 10 maart 2015
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Mette

Mette

Ah, supertof Wayne!

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.