Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Wayne bezoekt: Fifty Shades of Grey

Wayne bezoekt: Fifty Shades of Grey

Door Wayne

De film- én boekverkoop brak vele records in zowel Nederland als het buitenland: het erotische Fifty Shades of Grey is een succes. De première van Fifty Shades Darker staat zelfs al voor 2016 gepland. Maar is die film eigenlijk wel zo spannend als alle verhalen doen lijken? En zitten er inderdaad zoveel naaktscènes in? Ik nam een kijkje in een bioscoopzaal vol vrouwen.

Guttegut, wat zijn er tegenwoordig toch veel films in de bioscoop! Gelukkig is Wayne er om je de helpende hand te bieden: elke maand kiest hij er twee uit om te checken of het je zuurverdiende geld waard is. Deze week: de veelbesproken boekverfilming Fifty Shades of Grey. 

"Mr. Grey will see you now." Voor wie het verhaal van het veelbesproken Fifty Shades of Grey nog niet kent: Christian Grey (Jamie Dornan) is een jonge, extreem succesvolle ondernemer in Seattle (en nee, niet voor Starbucks). Anastasia Steele (Dakota Johnson) is een student die hem per toeval mag interviewen. Ana valt als een blok voor Mr. Grey en hij ziet ook wel wat in haar. Toch blijkt hij ook een donker(grijze) kant te hebben. 

Vijftig tinten rood van schaamte

Schrik niet als je naar de rechterzijde van de pagina hebt gekeken. Ik neem tegenwoordig de filmrubriek over van Lotte. Oh, en als je schrok omdat de recensie door een jongen is geschreven, maak je niet druk. Ik telde die avond, inclusief mezelf, acht mannen in de zaal met vrouwen. Ik zat verscholen tussen m'n vrienden. Toegegeven, de film is wel echt bedoeld voor vrouwen, maar dat neemt niet weg dat ik stiekem kon kijken naar boobies op het grote doek. Geeft ook aan dat het niet echt een film is waar je fijn met je moeder naar toegaat. 

Het werd even zwoel

Naast de seksscènes is er wel een duidelijk verhaal. Het komt er op neer dat ze naar elkaar verlangen, maar het verboden is om verliefd te worden op elkaar. Gedurende de hele film twijfelt (maagd) Ana of ze nou wel of niet met Christian wil zijn. Een helikoptervlucht met hem maakt zeker indruk, maar dat sadomasochisme zit Ana dwars. Tussendoor vindt er wel wat ordinaire rammedebam plaats. 

De hoeveelheid naakt in de film viel reuze mee. In boeken over de Klassieke Oudheid is er niet veel meer naakt. Het enige wat je ziet zijn borsten, billen, schaamhaar en een flits van een stukje snikkel (z'n hele zaakje komt nooit volledig beeld, want dat zou acteur door middel van een contract hebben willen voorkomen). Voor Nederlandse begrippen niet zo shocking dus. De seksscènes zijn op zo'n manier gefilmd dat het heel intiem is om naar te kijken. Komt ook doordat het SM is natuurlijk. 

De hoofdpersonen komen wel best vaak naakt in beeld, maar volgens mij vond het publiek dat niet zo'n ramp: de eerste keer dat Mr. Grey z'n shirt uittrok en z'n blote bast in beeld kwam hoorde ik een golf van enthousiasme in de zaal.

(C) Universal Pictures | Omdat er ook mensen van onder de zestien deze recensie lezen kan dit nog wel

En dan die Playroom hè (Nee, dat is geen kamer vol Xbox'en. Het is dé kamer waar het gebeurt). Toen ik die kamer zag moest ik meteen denken aan een plaats delict bij CSI: New York. Al die SM-apparatuur gaf mij een akelig gevoel. Maar voor Christians appartement zou ik een moord doen. En dan een Playstation neerzetten in die kamer.

Geen rampzalige film

Al met al is het geen superslechte film, maar het viel wel tegen. De verwachtingen lagen natuurlijk wel erg hoog, zoals wel vaker het geval is met boekverfilmingen. Ik zou 'm 2,5 ster geven, omdat het wel erg mooi gefilmd is.

Maar ik sta niet te springen om de film nog een keer te kijken. Laat staan dat ik het boek ga lezen. En al die lipbites in die film, pfoe. Ik koop wel even Labello bij de Etos.

(C) Universal Pictures | Deze piano-scene was toch wel mooi gefilmd

Gepubliceerd op 18 februari 2015
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Lotte

Lotte

Zóóóóó ontzettend onwijs vreselijk jammer dat ik net voor dit cinematische hoogstandje het stokje aan je door moet geven, Wayne, ik had er al zó veel zin in maar niet heus. (Maar: topstuk, goed bezig!)

9 jaar geleden

Wayne

Wayne

bedankt! Sowieso had jij dit cinematisch hoogstandje verkozen boven Spongebob, toch?

9 jaar geleden

A.

A.

give me give me give me christian grey after midnight nanannanananana

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.