Jana van Rossum (16) wint Mijn Kort Verhaal

Jana van Rossum (16) wint Mijn Kort Verhaal

Door Chris

Vwo-scholier Jana van Rossum (16) heeft de schrijfwedstrijd Mijn Kort Verhaal gewonnen. Haar verhaal 'De Javaan' werd door de jury unaniem tot beste inzending verkozen. "Qua stijl en taalbeheersing is hier een geboren schrijver aan het woord", zo luidde het oordeel. "Van Jana van Rossum gaan we ongetwijfeld nog meer horen."

De prijswinnaar van de schrijfwedstrijd voor middelbare scholieren (mede georganiseerd door Scholieren.com) werd vanmiddag bekend gemaakt in Linnaeus Boekhandel in Amsterdam. Het juryrapport over het verhaal van Jana: "De Javaan begint als een backpackersverhaal in Oostenrijk, dat gaandeweg verandert in een Oosterse parabel met mysterieuze wijze lessen en wat magie. De taal blijft echter nuchter. Het einde is erg leuk en tegelijkertijd verrassend simpel. Een prachtig opgebouwd verhaal." Met haar literaire pareltje wint Jana een stedentrip naar Berlijn voor vier personen.

De 16-jarige scholier was blij verrast met haar prijs. "Ik had er natuurlijk wel op gehoopt, maar ik verwachtte niet te gaan winnen", zegt een stralende Jana na de uitreiking. "Zeker niet toen ik de verhalen van de andere genomineerden las."

De prijs is voor haar een mooi duwtje in de rug, want de literaire ambities van deze vwo-scholier zijn groot. Van kinds af aan wil Jana namelijk niets liever dan schrijfster worden. "Ik schrijf al sinds ik een pen vast kan houden, en sindsdien doe ik niets anders", grapt ze. Onthouden dus deze naam: Jana van Rossum!

Keuzestress

Zoe Goldman ging er met de Publieksprijs vandoorMeer dan 240 verhalen werden er ingezonden, wat de jury flink wat keuzestress opleverde. Alle verhalen werden grondig gelezen en geanalyseerd, totdat vorige week de pareltjes overbleven en de genomineerden bekend werden gemaakt.

Naast de Juryprijs werd ook de Publieksprijs uitgereikt, de prijs voor het verhaal met de meeste stemmen. Het verhaal Robenburg van de 14-jarige havo-scholier Zoë Goldman verzamelde maar liefst 918 stemmen en won daarmee een schrijfwarenpakket van het luxe merk Oxford, én een HEMA-tablet.

Hoog niveau bij de jonkies

Mijn Kort Verhaal werd georganiseerd door Scholieren.com, 9292 en Bulkboek.nl. Het was de eerste editie van de schrijfwedstrijd. Medeorganisator en jurylid Theo Knippenberg heeft zich verbaasd over het hoge niveau van de inzendingen. "Vooral ook van de jonkies, de twaalf- en dertienjarigen. Maar liefst drie van de twaalf genomineerden waren dertien jaar of jonger; heel bijzonder."

Jelte van der Heide was genomineerd met 'De leeuw en ik'

Gepubliceerd op 21 februari 2015

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.