Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Dood aan de gluten!

Dood aan de gluten!

Door Wayne

Het virus is afkomstig uit de Verenigde Staten. Het lijkt besmettelijker te zijn dan ebola. Door met een persoon te praten kun je hem of haar al besmetten. Bovendien kan het virus zich verspreiden via de lucht of het internet. Het aantal slachtoffers groeit exponentieel. De gluten-pandemie is helaas een feit.

Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in bepaalde granen. Het zit in heel veel producten: in brood, pasta en koekjes bijvoorbeeld. Maar de laatste tijd lees je overal dat gluten slecht zijn. En dus willen heel veel mensen geen gluten meer eten. Het lijkt wel een pandemie. Maar als je het mij vraagt heeft de grootste onzin de maatschappij bezet. Mensen in quarantaine zetten heeft geen zin. Rationeel denken is het enige medicijn.

Glutenvrij ontbijt

Laatst stond ik bij McDonald's achter de kassa en kwamen er drie zwaar uitgedoste dames van mijn leeftijd naar mijn kassa toe. Of ze ook een glutenvrij ontbijt konden krijgen. "Dat hebben wij helaas niet", was mijn vriendelijke antwoord op die vraag. De meiden - die er dankzij de tien kilo make-up uitzagen alsof ze naar een feestje gingen - wierpen mij een verontwaardigde blik toe. Vervolgens gingen ze met elkaar in discussie. "Ik ga echt geen gluten nemen hoor, straks word ik weer agressief!", zei een meisje met bontkraagje en Uggs. "Ik ga echt niet mijn gezonde voedselcyclus verstoren." Ik luisterde gedwee. Volgens mij had ik nog nooit zoveel nonsens gehoord in twee minuten tijd.

Geruchten over gluten

Eenmaal thuis besloot ik er eens wat meer informatie over op te zoeken. Dat bleek niet zo moeilijk. Er bestaan tientallen sites met interessante aannames over gluten. Bijvoorbeeld:
- Gluten zou net zo verslavend zijn als heroïne
- Gluten maakt je nog agressiever dan Badr Hari
- Gluten maakt je dik
- Gluten maakt van jou een methaanfabriek

- Gluten zou je snikkel laten vliegen:

Sorry dat ik je gezonde wereldje nu misschien kapot trap, maar glutenvrij JillianMichaels.comleven maakt je niet gezonder. Kijk, als je zoiets als coeliakie hebt mag je inderdaad geen gluten, maar voor de rest is het onzin. Deze hele hype is namelijk vooral positief voor de bedrijven die heel veel dubbeltjes extra willen verdienen. Puur en alleen omdat jij extra wilt betalen voor glutenvrije producten die zogenaamd veel gezonder zijn dan de originele.

Daarnaast zijn studies naar gluten verre van gereed. Als je op bovenstaande linkjes hebt geklikt zul je zien dat de meeste stellingen nog helemaal niet (of verre van) zijn onderzocht. De meeste daarvan zijn ook al ontkracht

Maar.. maar..

"Maar ik voel mij echt beter sinds het glutenvrije dieet!", hoor ik mensen al zeggen. Dikke vette lariekoek. Dat fenomeen heet ook wel het placebo-effect. Het zit gewoon tussen je oren.

Natuurlijk vind ik het fijn dat mensen met coeliakie glutenvrije producten kunnen kopen in de supermarkt. Maar dat iemand zoals jij - die hoogstwaarschijnlijk slechts hooikoorts heeft - ook dat soort producten gaat aanschaffen is onzin. Het is fijn voor je dat je bewust bent over wat je eet. Maar je hebt een brein van een infantiel als je niet kritisch naar een stelling kijkt. Uitbannen dus deze epidemie. Doe mij maar een lekker broodje gluten.

Gepubliceerd op 6 februari 2015

REACTIES

O.

O.

Helemaal eens.
En trouwens, wat doe je in godsnaam in de Mc Donald's als je graag gezond wilt eten? Volgens mij ging het daar al fout bij die mensen...

9 jaar geleden

L.

L.

Hahaha geweldig.

9 jaar geleden

L.

L.

Jezus, wat werd ik boos toen ik het begin van je artikel las.
Mijn moeder heeft ernstige glutenallergie, en word ook een beetje moedeloos van deze 'hype' hierdoor denken mensen in restaurants alleen maar makkelijk erover, "oh je mag geen brood, prima!"
Eindelijk is een keer een goed artikel erover.

9 jaar geleden

S.

S.

Ik had hetzelfde maar even doorlezen en toen was ik het geheel met de schrijver eens.



In het begin was ik blij met meer naamsbekendheid (na 11 jaar uitleg geven aan ouders van vriendjes/vriendinnetjes en leerkrachten)

maar nu wordt het door sommigen afgedaan als hype en dus moeten de echte coeliaken nog meer uitleggen dat het voor hun medische noodzaak is en niet een hype .

Oh wat zouden ze graag een bitterballetje meesnoepen op een verjaardagsborrel , Nee zeggen is al niet leuk , nu moeten ze ook nog uitleggen dat ze echte coeliaken zijn en geen trendvolgers.

trouwens mensen vergeten vaak dat gluten uitbannen niet voldoende is. door die glutenuitbanning ontaan op andere vlakken weer tekorten (vitaminen,mineralen e.d.) het dieet is niet makkelijk en doe je echt niet voor de lol.



Dus voor de coeliaken: zeg gelijk in een restaurant dat je het om medische redenen volgt dan zijn ze echt wel bereid om iets lekkers te maken.

Ook de MacDonalds doet dat voor mijn kinderen hamburger zonder brood maar wel de saus en de patat is altijd 'veilig'. Als het goed is hebben de managers dit onderwerp behandeld in hun opleiding.

9 jaar geleden

M.

M.

helemaal mee eens. leuke, goede blog

9 jaar geleden

J.

J.

Dat je boos bent, is nog geen reden om de naam van Gods Zoon te gebruiken, Lexi!

9 jaar geleden

C.

C.

Helaas is het wel waar dat er veel meer mensen zijn met een glutenallergie dan bekent is. Als student medisch farmaceutische wetenschappen met een glutenallergie ben ik dus eigenlijk wel blij dat hier steeds meer over bekend wordt en voor is. Tuurlijk krijg je ook mensen die het als hype gaan zien etc. Maar ik weet niet of dat echt zo erg is. Want mensen weten hierdoor wel beter wat het inhoud. Ik krijg alleen maar begrip als ik vertel dat ik er pas op me 20ste achterkwam, nadat ik vanaf mijn 12de iedere dag hoofdpijn en een slechte stoelgang had....
Gluten hebben verder wel degelijk een rol in gedrag voor mensen die daar gevoelig voor zijn.
Dit zijn misschien nog wel leerzame video's voor je:
https://www.youtube.com/watch?v=gGqK6Gou7hs

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.