'Als homo krijg je snel een label'

'Als homo krijg je snel een label'

Door 7Days

Homo- en biseksuele jongeren hebben meer problemen dan heteroseksuele leeftijdgenoten, bleek vorige week uit een rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP). Ze geven hun leven een 6+, heteroscholieren een 8-. Toch wordt homoseksualiteit meer geaccepteerd dan in 2009. Max (15) vertelt over zijn ervaringen. Door Govrien Oldenburger /7Days

Max: "In het begin moest ik er niks van weten, ik wilde helemaal niet anders zijn dan de rest. Ik heb echt gepiekerd en gegoogeld hoe ik moest handelen. Maar op een moment moest ik toch accepteren dat ik op jongens val en moest ik het aan mensen gaan vertellen. Eerst deed ik dat aan een paar goede vriendinnen, maar uiteindelijk lekte het uit. Iedereen wist het.

Dat was heel heftig, maar veel mensen reageerden gelukkig goed waardoor ik het makkelijker aan anderen durfde te vertellen. Eigenlijk was alles goed, dacht ik. Daarna ging het alsnog mis in een groepschat met mijn klas. Het begon met kleine opmerkingen, maar het werden echt homogerelateerde scheldwoorden waarop ik dan weer stomme dingen terugriep.

Ingrijpen

Vriendinnen namen het voor me op waardoor er echt een soort tweedeling in de klas ontstond. Uiteindelijk vroeg ik de afdelingscoördinator of ze alsjeblieft kon ingrijpen. Dat deed ze. We hebben veel gesprekken gevoerd, ook met die jongens. Daarna kwam het gelukkig goed. Op dit moment zou ik mijn leven een acht geven: ik heb lieve vrienden, klasgenoten en ouders.

Dat homoseksuele jongeren hun leven een 6+ geven, snap ik wel. Je hebt natuurlijk ook best jongeren die gelukkig zijn, maar voor de meesten komt dat pas in een latere fase. Eerst moet je over dat punt heen waarop je het iedereen moet vertellen. Het vervelende is dat je echt druk voelt om dat te doen, terwijl je als hetero ook niet steeds zegt : 'Hé, ik moet je wat vertellen, ik ben hetero.'

Label

Ik heb gemerkt dat er veel vooroordelen zijn. Je krijgt snel een label. Sommige jongens dachten dat ik iedere jongen die ik zie meteen leuk vind, terwijl je toch op een persoon valt, niet op een geslacht. Ik vind dat er betere voorlichting moet komen: zelf zit ik al vier jaar op het vwo en ik heb er amper iets over gehoord op school. In alle boeken gaat het over een man en vrouw en nooit over twee mannen of twee vrouwen. Zo leer je er nooit iets over.

Misschien moeten er meer initiatieven komen zoals Sense en Paarse Vrijdag en tv-programma’s zoals Uit de Kast. Het maakt eigenlijk niet uit hoe je het doet, als maar in beeld wordt gebracht dat het niet zo makkelijk is als mensen denken."

Dit interview komt uit jongerenkrant 7Days, die elke vrijdag in de brievenbussen en boekhandels ligt. De redacties van 7Days en Scholieren.com bundelen de krachten: een selectie van het nieuws uit 7Days en wordt doorgeplaatst op Scholieren.com en onze boekenrubriek verschijnt in de krant. Meer weten over onze samenwerking? Klikkerdeklik.

Gepubliceerd op 25 januari 2015
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

M.

M.

Heel goed geschreven! Wat ook heel idioot is, is dat biseksuelen meteen als hoeren worden beschouwd omdat ze 'op iedereen vallen'. Eh, duh? Dan slaap jij dus met elke jongen/elk meisje dat je leuk vind? Lekker logisch xD

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.