Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Het leenstelsel komt er nu écht

Het leenstelsel komt er nu écht

Door Chris

De politiek heeft er lang over lopen bakkeleien, maar nu kunnen we er niet meer onderuit: het leenstelsel gaat er écht (ja nu écht!) komen. Gisterenavond bleek dat het wetsvoorstel van Onderwijsminister Jet Bussemaker een meerderheid kreeg in de Eerste Kamer, wat betekent dat de wet definitief wordt ingevoerd. En niet schrikken: vanaf komend schooljaar al.

Op dit moment krijgen studenten nog een basisbeurs van de overheid. Een uitwonende student krijgt nu per maand 279 euro op zijn rekening gestort. Vanaf schooljaar 2015/2016 is dat feest voorbij, en moet je als student dus gaan lenen. Door die maatregel hoopt het kabinet een hoop geld te besparen. Dat willen ze dan gaan stoppen in de verbetering van het onderwijs en onderzoek.

Oneerlijk

Scholieren protesteerden eind vorig jaar tegen het leenstelsel.Dat het zo lang geduurd heeft voordat de wet een definitieve go kreeg, komt omdat lang niet iedereen in het leenstelsel gelooft. Zo berekende het Centraal Planbureau dat door deze maatregel minder scholieren zouden gaan studeren. En het LAKS heeft altijd gezegd het leenstelsel oneerlijk te vinden, omdat kwetsbare groepen scholieren zwaarder belast worden wanneer zijn gaan studeren. Ook vindt niet iedereen het verantwoord om studenten met een hoge schuld op te stapelen.

Toch is er ook een beetje goed nieuws: aanvankelijk wilde de minister ook de ov-jaarkaart voor studenten afschaffen. Maar die blijft.

Enorm teleurgesteld

Ondanks dat kleine lichtpuntje reageren veel jongerenorganisaties superteleurgesteld op het nieuws dat het leenstelsel doorgaat. Annelotte Lutterman, voorzitter van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) laat aan Scholieren.com weten "enorm teleurgesteld te zijn". "We hebben er alles aan gedaan om het leenstelsel tegen te houden. Maar alle argumenten die wij bij minister Bussemaker hebben ingebracht, zijn gewoon genegeerd. Ik heb het gevoel dat we niet serieus genomen zijn, dat er niet naar ons is geluisterd."

Toch heeft Annelotte niet het gevoel dat alle acties voor niets zijn geweest. "Ik weet zeker dat het ministerie van Onderwijs binnen vijf jaar op dit besluit terug gaat komen. Niet dat we dan weer teruggaan naar de basisbeurs, maar er zijn ook andere manieren voor financiering te bedenken. En misschien dat ze in de Tweede Kamer dan nog eens zeggen: 'hadden we destijds maar wat beter naar die scholieren geluisterd'."

Groot drama

FNV Jong laat weten het een "groot drama" te vinden, en is bang dat er een schuldengeneratie ontstaat. "Met het afschaffen van de basisbeurs worden studenten al snel met een extra schuld van 12.000 euro opgezadeld", zegt FNV Jong.

Volgens Tom Hoven, voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) gaat 20 januari 2015 de boeken in als een "zwarte dag voor het hoger onderwijs". Volgens Tom moeten studenten nu enorme schulden aangaan, om te kunnen studeren.

En wat vind jij ervan?

[poll:577]

Wat er nou precies verandert lees je hierrrr en hierrrr.

Gepubliceerd op 21 januari 2015

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.