Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Leestip: De donkere kamer van Damokles

Leestip: De donkere kamer van Damokles

Door Mette

De donkere kamer van Damokles is misschien wel een van de vaakst gelezen boeken voor de literatuurlijst. Dat is niet zonder reden: het bevat niet alleen historische en psychologische diepgang, duister taalgebruik en een tot in de puntjes uitgewerkt verhaal, maar het boek is ook gewoon ontzettend spannend.  

In één minuut verklapt een jonge lezer op Scholieren.com en Whylovethisbook.com wat zijn 'allerallerfavorietste' boek is. Mette kiest er eentje uit, zodat jij je kunt laten adviseren over een boek dat je nog niet kende.

De hoofdpersoon is Henri Osewoudt. We zien de wereld door zijn ogen, waardoor die er meteen minder mooi uitziet. Dit is ook logisch, want Henri slaagt eigenlijk niet in het leven. Hij heeft geen zin om te studeren en runt een sigarenwinkel in Voorschoten, is getrouwd met zijn niet-zo-knappe nicht Ria en biedt onderdak aan zijn moeder die - toen Henri nog klein was - zijn vader heeft vermoord.

En dan begint de Tweede Wereldoorlog, een roerige en donkere tijd waarin veel problemen ontstaan. Henri, die in de sigarenwinkel blijft werken omdat hij afgekeurd is voor de dienst, komt terecht in benauwde situaties en heeft contact met vreemde figuren. 

Niet saai, wel diep

De donkere kamer van Damokles is een klassieker uit de Nederlandse literatuur. Laat je hier vooral niet door afschrikken. Want ja, het is een meesterwerk en ja, het is wel diepzinnig. Maar hoewel er veel filosofisch gedachtegoed in zit en er een duistere sfeer heerst, is het totaal níet saai. 

De grimmigheid zorgt voor spanning, de vreemde kijk op de wereld zorgt voor vragen en de duisternis voor angst. Alles bij elkaar zorgt het verhaal voor een onweerstaanbare drang om de bladzijden steeds sneller om te slaan (na ze eerst gelezen te hebben, natuurlijk). Als lezer word je steeds weer op het verkeerde been gezet en tuimel je door het verhaal. Dit alles gebeurt echter zo vliegensvlug en vloeiend, dat je er bijna niets van merkt. 

De donkere kamer van Damokles is dus een literair én spannend boek, maar zeker geen literaire thriller. Daar is het dan weer te diepzinnig voor. 

Gepubliceerd op 19 januari 2015
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

H.

H.

Ontzettend saai boek dit, echt niet doorheen te komen en totaal niet spannend. Ik vind het ook echt een afrader.

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.