De trends voor 2015

De trends voor 2015

Nepshoppen, bewust kiezen voor een suffe profielfoto, creativiteit als lifestyle en kritisch kijken naar je 'online zelf'. Als we communicatiebureau YoungWorks mogen geloven worden dat de trends van 2015. Hieronder zetten we wat van hun voorspellingen op een rijtje.

1. Een kritische blik en online huilen
We zullen meer gaan nadenken over het beeld dat we van onszelf geven op social media. Als een statusupdate geen positieve aandacht trekt, kun je 'm beter deleten. "Liever een keer geen statusupdate dan een sociale flater slaan", aldus Youngworks. In 2015 worden we hier nog bewuster van. Nog een opvallende ontwikkeling: we krijgen nóg meer behoefte om ons verdriet te delen op Facebook. Niet alleen over grote gebeurtenissen zoals de ramp met de MH17, maar ook over persoonlijk leed. Verbroken relaties, overleden oma's of huisdieren: huilen mag online.

2. Zoeken naar een eigen identiteit
Meer dan ooit zijn wij op zoek naar een eigen identiteit. Door sites als Facebook en Instagram is het makkelijk om jezelf te vergelijken met anderen. Omdat niemand een etiketje 'mainstream' opgeplakt wil krijgen wordt originaliteit belangrijker. 'Camp' als lifestyle, of er juist zo normaal mogelijk uit zien: een versleten jeans, witte sportsokken, saaie coltruien en natuurlijk: een zo suf mogelijke profielfoto. Daarnaast is het belangrijker dan ooit om je creatieve kant te tonen. Laat zien dat je een creatieve duizendpoot bent. Brei, haak- en papiermachékunsten: het mag allemaal online.

3. Meer ondernemen
De huidige jongeren (geboren tussen 1982 en 2001) horen bij generatie Y. Wij staan bekend om onze ambitie, ondernemerschap en onze creativiteit om bestaande problemen op te lossen. Denk aan bedrijven als Airbnb en Uber, waarmee een goedkope en slimme oplossing werd bedacht om dure hotels en taxi's te omzeilen. Omdat van ons verwacht wordt dat we oplossingen bedenken voor bestaande problemen, gaan we erover nadenken. Steeds meer jongeren zijn bezig daar een steentje aan bij te dragen. We denken serieus na over de problemen van onze tijd, en daardoor zullen er ook in 2015 meer nieuwe dingen ontstaan.

Door de crisis is de weg van 'studeren, solliciteren, hogerop werken' niet meer van deze tijd. Doordat banen schaars zijn, en mede door de generatie Y mentaliteit, zullen meer jongeren een eigen bedrijfje opzetten. Een andere ontwikkeling is dat pubers van hun passie hun werk proberen te maken, denk aan fulltime bloggen of video's maken. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan door middel van crowdfunding. 

4. Feminisme wordt weer hot

Niet alleen social media en bedrijven komen aan bod in het trendlijstje van YoungWorks, maar pubers zouden zich ook meer met feminisme bezighouden volgend jaar. Dit is aangezwengeld door onder andere de billen van Nicki Minaj en optredens van powervrouwen, zoals Beyoncé. De discussie zal weer fel oplaaien. 

5. Nepshoppen
Nepshoppen: het vullen van je online winkelmandje om vervolgens de items erin niet te kopen, doen jongeren steeds vaker. Voor veel pubers is het gewoon vermaak, maar ze denken wel meer na over merkkleding. Het wordt namelijk populairder om merkloze, vintage kleding te dragen in plaats van dure merken. Een groeiende groep jongeren merkt op dat ze verslaafd zijn aan snel en goedkoop shoppen, en gaat daarom sparen voor kledingstukken die van betere kwaliteit en tijdloos zijn. 

6. Minder studenten?
Zelf voorspel ik ook een trend voor de toekomst: door het leenstelsel zullen er minder scholieren uiteindelijk gaan studeren. Een studie heeft door de crisis een lagere waarde gekregen, en daardoor zullen veel jongeren gaan werken of pas later studeren. 

Gepubliceerd op 1 januari 2015
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.