Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Netwerken op de MovieZone Talent Day

Netwerken op de MovieZone Talent Day

Door Wayne

In het EYE in Amsterdam vond maandag de MovieZone Talent Day plaats: hét walhalla voor ieder puberend filmfanaat. Jonge filmliefhebbers trotseerden speciaal voor deze dag de stormachtige wind die hen bijna van de IJpromenade afblies. Als (te) ambitieuze filmmaker in spe kon ik natuurlijk deze dag niet voorbij laten waaien, dus ook ik was van de partij.

De MovieZone Talent Day is bedoeld om veel te leren, maar ook om jongeren te laten netwerken met andere filmmensen uit Nederland. 

"First come, first serve" werd er verteld; vol is dan ook echt vol bij de workshops die er georganiseerd worden. Mijn filmgenoot, die ik op het koude station in Lelystad achterliet omdat hij te laat was voor de intercity, kwam dus later binnen kakken in het EYE en ontdekte dat sommige workshops vol waren. Ik was op tijd en schreef me in voor de workshops Documentaire en Sound Design. Ook Youtube-ster Bardo Ellens en scenarioschrijfster Moniek Kramer (genomineerd voor een Oscar) gaven workshops.

Documentaire

Zoals gebruikelijk wordt iedere bijzondere dag ingeleid met heel veel gepraat over hoe het allemaal in stand kwam. De aanwezigen staan te springen van enthousiasme. Mijn eerste workshop is Documentaire, gegeven door documentairemaakster Astrid Bussink. Zij geeft handige tips over het maken van docu's en films in het algemeen. Zo geeft ze ons het advies om onze toekomstige films niet te behangen met muziek. Volgens Astrid kan dat afleidend zijn. Het beeld moet immers het verhaal vertellen, niet een één of ander achtergrondmuziekje van iMovie.

Ook leert Astrid ons dat je als filmmaker heel goed moet kunnen improviseren. Dingen gaan immers niet altijd zoals ze zouden moeten gaan. Na een klein uurtje mogen wij zelf aan de gang. We worden losgelaten op de Amsterdamse ponten en Amsterdam Centraal om daar een eigen documentaire van één minuut te maken. Met alleen een iPad als camera; erg leuk!

Geluidseffecten

Mijn volgende workshop die ik volg is Sound Design. Daar leer ik bijvoorbeeld wat foley is. Dat is dat je zelf geluidseffecten gaat maken dat synchroon loopt met het beeld. Denk bijvoorbeeld aan het geluid van een galopperend paard, dat wordt nagedaan met twee holle kokosnoten en een bak met zand.

Niet alleen ik ben enthousiast over hetgeen we leren, ook andere jongeren vinden het interessant. Lisa (18): "Het lijkt mij al een tijdje echt leuk om Sound Design te gaan studeren. Tot op de dag van vandaag ben ik verbaasd hoe erg geluid het beeld kan beïnvloeden."
Mickey (15) is minder enthousiast. Hij heeft het gevoel dat hij niets is opgeschoten. "Ik vind de workshops te algemeen over het onderwerp. Er wordt niet echt verdiept." 

Na deze workshop vindt er nog een interview plaats met acteur Nasrdin Dchar. Er wordt met namen gegooid waar ik nog nooit van heb gehoord. Maar je leert snel. Zo weet ik nu wie regisseur Jim Taihuttu is en blijkbaar heeft hij een Gouden Kalf. 

Netwerken

Aan het eind van de dag is er tijd voor een borrel en de kans om te gaan 'netwerken'. Dat houdt in dat je op zoek gaat naar mensen die vaardigheden zoeken als zowel aanbieden. Het woord valt tijdens de dag wel duizend keer, en brandt nu nog steeds na in mijn trommelvliezen.

Een vrouw maakt met een Polaroidcamera foto's van de aanwezigen, die vereeuwigd worden op een whiteboard. Ik hang ertussen met mijn mooie smoel als cameraman en kan meteen netwerken gaan leggen. Ik heb m'n eerste Facebookvriend van die matchmaking al binnen, hoera! Mijn carrière als filmmaker is bij deze begonnen.

Dit is het eerste blog van Wayne de Boer (17) uit Lelystad. Meer weten over Wayne? Klik hierrrr.

Gepubliceerd op 24 december 2014

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.