Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Werkt de alcoholwet averechts?

Werkt de alcoholwet averechts?

Door Ivo

Dit jaar had ik enorme pech. Op 16 januari werd ik namelijk zestien. Zestien dagen te laat. Anders had ik op oudjaarsdag 2013 mijn eerste legale biertje mogen drinken. Maar het mocht niet zo zijn. Begin dit jaar werd de alcoholwet ingevoerd en NIX18 is nu de regel. Hoe bevalt ons dat na een jaar?

Het afgelopen jaar was niet bepaald een leuk jaar voor jongeren. We mochten ineens niet meer roken en drinken. Geen feest voor iemand zoals ik, die wel van een glaasje bruisend goud houdt.

Voor de alcoholwet werd ingevoerd mocht je vanaf je 16e licht-alcoholische dranken kopen. Dat houdt in: Alle dranken onder de 15 procent alcohol, dus voornamelijk bier, wijn en mixdrankjes. En dat was met een reden, want zo kon je 'leren' verantwoord om te gaan met drank. Vanaf je 18e mocht je dan de zwaardere jongens achterover kiepen.

Laten we even stellen dat 99,9 procent van de jongeren verantwoord om kan gaan met drank. Maar onze lieftallige ministers in Den Haag kijken natuurlijk enkel naar die 0,1 procent die zich ieder weekend het ziekenhuis in zuipt. Eigenlijk scheren ze dus alle jongeren over één kam, terwijl slechts een beperkt aantal gekken het verpest voor de rest. Maar goed, om de regelmatige ziekenhuisbezoekjes te voorkomen mag je nu pas vanaf je 18e bier, wijn en tabak kopen.

Dat gaat mis

Maar, stiekem is dat een heel slecht plan. Een plan dat eigenlijk alleen maar mis kan gaan. Nu mag je op je 18e namelijk in één keer alles. Autorijden, jointjes smoken en vooral: Alles drinken. Je kunt het bijna verwachten, dat gaat mis. Want wie weet op zijn 18e nu dat je geen sterke drank, bier én wijn op één avond kunt drinken? En hoe weet je waar je grens ligt?

In mijn omgeving merk ik dat de goedbedoelde en zogenaamd strenge handhaving niet goed is. Op schoolfeesten is makkelijk aan drank te komen en op school wordt regelmatig gepraat over zuipketen waar jongeren zich ieder weekend de pleuris zuipen. Kortom: De regel werkt eigenlijk averechts. Ook omdat het nu extra spannend is om tegen de regels in te gaan.

Bezatten

Neem bijvoorbeeld een van mijn schoolgenoten. Voorafgaand aan het traditionele schoolgala had hij zich met een groepje flink lopen bezatten. Want ja, je kunt gewoon thuis indrinken. Eenmaal op het feest aangekomen werd hij er nog geen anderhalf uur later uitgezet na een ruzie met een bewaker. Uiteindelijk werd hij wakker op het terras van een kebabzaak. Misschien was het minder uit de hand gelopen als hij gewoon op school een paar biertjes had mogen drinken. Dan had hij thuis niet zo los hoeven gaan.

Zelf ben ik zo ver nog niet gegaan; mijn ouders zouden me voor het leven afstraffen. Maar bij gelegenheden nuttig ik regelmatig een glaasje. En dat illegale biertje smaakt heerlijk.

Welke blogs moet je zeker nog eens (her)lezen? Welke films mag je niet gemist hebben in 2014? Wat zijn de vijf beste boeken van het jaar? Dit en nog véél meer lees je in ons Jaaroverzicht.
- Het Grote Scholieren.com Jaaroverzicht
- Een kijkje in onze lezerspost
- Doe de Eindejaarsquiz
- De tofste films van 2014
- De all-time favorite songs van de redactie
- Onze goede voornemens
- Werkt de alcoholwet averechts?
- Dit zijn de beste boeken van het jaar
- Het jaar van Hardwell en Jett Rebel

Gepubliceerd op 17 december 2014

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.