5 dingen die je niet gaat missen aan de middelbare school

Door Jasper

Morgen is het eindelijk zover: bij veel eindexamenleerlingen gaat dan de vlag uit. Woensdag 13 juni wordt voor velen het eind van het tijdperk 'middelbare school'. Je kwam binnen als twaalfjarig kindje, en gaat weg als iemand die een heleboel heeft bijgeleerd. Klinkt geniaal, toch? Dat viel dus mooi even tegen, want het was lang niet altijd even leuk. Hier een korte terugblik. Deze vijf dingen ga je absoluut niet missen!

1. Verplicht boeken lezen

Literatuuronderwijs, je zou het je ergste vijand nog niet aanbieden. Het gelul van docenten 'dat je er later heel blij mee bent', maakte de haat nog net wat intenser. Het kwam gewoon nooit uit en alles kwam altijd tegelijk. 

2. Idiote voorlichtingen

Je was een jaar of zestien en zat bij een voorlichting over bijvoorbeeld vuurwerkgebruik. Je wist dat vuurwerk best gevaarlijk is, dus lette je op. Dat had je beter niet kunnen doen. Dooddoeners als 'je moet geen vuurpijlen op mensen richten' of 'gooi een nitraat weg als je de lont hebt aangestoken'  werden op je afgevuurd. Iedereen met een beetje verstand had dat al kunnen invullen, terwijl de imbecielen het echt niet laten omdat de meneer van HALT dat zegt. 

3. Rennende bruggertjes

Nog zo'n vervelende: rennende kleuters op school. Zelf zat je de hele dag te gapen, terwijl die tassen weer langs sjeesden. Vreselijk. Het ergste komt er nog bovenop:  ze schreeuwden alsof hun leven er vanaf hing. Welke halve zool gaat nou tikkertje spelen in de aula als iedereen pauze heeft? Enfin, ook daar zijn we vanaf, want ik denk niet dat dat in het hoger onderwijs ook gebeurt. 

4. Woordjes leren

Waarschijnlijk stond uren blokken sowieso al niet in je hobby-lijstje, maar Vocabulary, Vocabulaire en Wortschatz waren toch wel de dieptepunten. Bij het leren van gewone stof zat er vaak nog wel een beetje logica en inzicht bij, waardoor je het niet echt moest stampen. Woordjes daarentegen, die moest je echt leren, voor een goed cijfer. En als die toets er dan was, en je had geleerd, maakte je net die spellingfout, of vroegen ze net die tien woorden (van de vijfhonderd) die je niet kende. 

5. Gymmen!

Vraag het gemiddelde meisje wat de grootste middelbare schoolverschrikking was, en het antwoord zal gym zijn. Het allerergste was nog dat je daarna les had. Was je helemaal kapot en bezweet, moest je daarna net doen alsof je kon opletten. Wat je dan deed tijdens gym? Ingemaakt worden door de sportmacho's van de klas. Het allerergste was de piepjestest, dat was *beep* vervelend en daar ga ik dan ook geen woorden meer aan vuil maken.

Nu mogen we lachen om alle idioterie die we gehad hebben, alle onzin die we hebben overleefd. De middelbare school is bijna voltooid verleden tijd. Morgen zijn we geslaagd. En wat als het dan toch niet is gelukt? Probleem'n? Poar Neem'n!

Gepubliceerd op 12 juni 2018

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.