De grens zit in jou

De grens zit in jou

Door Oscar

Ik ben pionier tegen wil en dank. Nu op vrije voeten, maar jarenlang een wereldburger in ballingschap. Als klein manneke reisde ik, vergezeld door ouders en broerlief, de wereld rond. Exotische eilanden als Barbados, Aruba en Gran Canaria deden mij niks. Wereldsteden New York en Praag evenmin.

Terwijl de rest van het gezin de Grand Canyon van boven bewonderde, sliep ik als een roos in de helikopter. Net zoals ik dat deed tijdens ons bezoek aan Mount Rushmore. Ik lapte grootheden als Elvis en James Dean aan mijn laars toen ik schoorvoetend over de wereldberoemde Walk of Fame liep. Zelfs het episch centrum van de romantiek liet mij volkomen koud, from Paris Without Love moet de ansichtkaart destijds geschreeuwd hebben.

Aan boord van een cruiseschip naar AlaskaElke kans die mijn ouders kregen om op het vliegtuig te stappen grepen zij met beide handen aan. Ik heb het nooit begrepen, die drive. Niet alleen begrijp ik hun drang naar avontuur niet, ik geloof er zelfs niet in. Mijn ouwe lui leggen zonder morren 400 kilometer af in de zoektocht naar nieuwe inzichten maar zijn na 15 jaar nog nooit bij de Vietnamese buren op bezoek geweest. Een tijd geleden aten wij in een hoog aangeschreven restaurant, gevestigd in Londen. Terug in Nederland schaft de pot standaard aardappels met sperziebonen.

 

Dringend advies

Veel studenten overwegen een tussenjaar om wat van de wereld te zien. Cultuur snuiven noemen ze dat. Ik zie mijzelf genoodzaakt om deze types van dringend advies te voorzien. Geloof me, als je thuis bekrompen bent, ben je dat honderd kilometer verderop nog steeds. Het is logisch dat je nieuwsgierig bent naar de verschillende kleuren, smaken en geuren die deze aardbol te bieden heeft. Maar misschien is een wereldreis een te radicaal begin. Kijk eerst eens goed om je heen. Voordat je de grens overgaat. Haal de grens naar jou toe. Toon interesse waar je dat normaal niet zou doen, kijk wat vaker om je heen dan op je telefoon en bezoek eens een ander restaurant. 

Na deze stap zou het heel goed kunnen dat je afziet van wat je voor ogen had. En ik geef je daarin uiteraard groot gelijk. Ik heb genoeg van de wereld gezien om te weten dat ik liever thuisblijf. 

Gepubliceerd op 6 december 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Mette

Mette

Dit vind ik nou echt zo'n tof blog dat goed geschreven is, een duidelijke boodschap heeft en waar ik het helemaal mee eens ben :-)

9 jaar geleden

Chris

Chris

Helemaal mee eens. En of je nou van reizen houdt of niet (ik hou er héél erg van!!) - het is superbelangrijk om ook van je eigen omgeving te kunnen genieten. Zo word ik nog elke dag blij van mijn stad Utrecht. Ik hou mijn oren en ogen altijd open, leer elke week nog leuke nieuwe plekken kennen, en daardoor wordt mijn verbondenheid met de stad nog altijd groter.

9 jaar geleden

Lotte

Lotte

Mooi blog! Maar: ik heb dat echt precies andersom. Nieuwe plekjes in Ermelo ontdekken is leuk, maar om de zoveel tijd moet ik er écht effe uit, en van reizen word ik heel erg blij. Zullen we ruilen van ouders? Die van mij houden het graag bij Schiermonnikoog.

9 jaar geleden

M.

M.

Wil je met mijn moeder ruilen? Ze sleurt me ook de hele wereld over omdat het goed is voor mijn ontwikkeling. Meestal met de reisgroep Djoser. Dan ben je met vreemde mensen en dan ga je het land door reizen. Die mensen zijn het leukste van zo'n vakantie. Want geloof me, na 1 canyon in Amerika te hebben gezien heb je ze allemaal gezien. Maar met mensen in een bus zingen, Weerwolven spelen en de ouders een hartaanval te bezorgen door de bus heen en weer te laten bewegen verveelt nooit.

9 jaar geleden

V.

V.

Supergoed geschreven. Bij mij is dat ook net andersom. Ik zou zo graag veel, maar dan ook veel meer van de wereld zien dan wat ik nu doe. Ik hou zo erg van reizen en nieuwe dingen zien en beleven. Misschien wil je van ouders ruilen, :D?

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.