Leestip: De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween

Leestip: De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween

Door Mette

De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween van Jonas Jonasson is een humoristisch boek over een man die op zijn honderdste verjaardag vlucht uit het bejaardentehuis en op een bijzondere reis gaat. Een hele verademing na alle zware literatuur die je voor school moet lezen, want het verhaal is gewoon ontzettend grappig.

In één minuut verklapt een jonge lezer op Scholieren.com en Whylovethisbook.com wat zijn 'allerallerfavorietste' boek is. Mette kiest steeds een nieuwe video uit, zodat jij je kunt laten adviseren over een boek dat je nog niet kende. Superhandig voor je leeslijst!

Als Allan 100 wordt, wordt dat groots gevierd in het bejaardentehuis waar hij woont. Hij is een nuchtere man, maar toch neemt hij een impulsieve beslissing: hij klimt uit het raam en verdwijnt. Want kan een 100-jarige man zijn resterende tijd niet beter besteden dan maar gewoon weg te rotten in een bejaardentehuis? Er volgt een avontuurlijke reis met veel bizarre wendingen, ontmoetingen met vreemde mensen en humoristische scènes.

Kinderlijke onschuld

Dit merkwaardige boek is voor iedereen leuk om te lezen. Ook als je helemaal niet van lezen houdt, raad ik je deze roman zeker aan. Omdat het gewoon zo ontzettend grappig is, kun je het bijna niet stom vinden. Dit ligt vooral aan het ietwat vreemde thema. De leuke situaties en de vreemde personages die je in de loop van het verhaal leert kennen zijn zo bizar, dat je graag zou willen dat ze echt bestaan.

Want zeg nu zelf, wat is er nou grappiger dan oude mensen die gekke dingen doen? Juist, eigenlijk niets. De kinderlijke onschuld van een man van honderd heeft iets enorm ontroerends en hilarisch waar bijna iedereen intens gelukkig van wordt. 

Kritiek op de maatschappij

Naast het feit dat je als lezer permanent de slappe lach zult hebben, leer je misschien ook nog wel iets over de wereldgeschiedenis. Allan heeft in zijn leven verschillende oorlogen meegemaakt en heeft zich zelfs bezig gehouden met de ontwikkeling van de atoombom. Hij rolt overal zomaar in en lijkt niet te beseffen wat voor gevolgen sommige dingen kunnen hebben. Als lezer weet je dit echter wel en hiermee uit de schrijver eigenlijk ook een soort kritiek op de maatschappij: een onschuldige man komt steeds maar weer in situaties terecht waarin hij niet thuishoort en wordt zo deel van een oorlog zonder daar zelf de gevolgen van te overzien. Dit boek heeft dus naast de enorme dosis humor óók nog wel een moraal en is daarom zeker het lezen waard. 

Gepubliceerd op 10 november 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

K.

K.

Wat een zoet klein Hidde'tje in deze video!

9 jaar geleden

I.

I.

gewoon niet

9 jaar geleden

Mette

Mette

precies de reden dat ik deze gekozen heb ;)

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.