Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Een op zeven middelbare scholen past Zwarte Piet aan

Een op zeven middelbare scholen past Zwarte Piet aan

Hidde

Ruim veertien procent van de middelbare scholen die Sinterklaas vieren, heeft dit jaar een aangepaste Zwarte Piet. Deze scholen vieren het feest bijvoorbeeld met een anders gekleurde Piet, naar aanleiding van de discussie rondom racisme.

Dat blijkt uit een rondvraag van NU.nl en Scholieren.com onder 145 Nederlandse scholen.

Scholen die dit jaar een Zwarte Piet laten langskomen, zeggen de 'landelijke trend' te volgen. "Zwarte Piet is zwart en moet zo blijven", zegt een van de respondenten. Enkele andere scholen kunnen Zwarte Piet niet aanpassen, omdat er geen Pieten of Sinterklaas langskomen.

Gewoon welkom

Het Utrechtse UniC is een van de middelbare scholen waarop zwarte pieten gewoon welkom zijn. Volgens Dave Drossaert, directeur van de havo/vwo-school, leeft de discussie rondom Zwarte Piet nauwelijks op zijn school. "Ik heb het idee dat leerlingen en docenten er überhaupt niet mee bezig zijn", aldus de schoolleider.

"Docenten van de verschillende leerjaren organiseren bij ons op school de viering, maar ik ga er niet op aansturen dat de Pieten verdwijnen."

Zwart en goud

Op De Werkplaats Kindergemeenschap uit Bilthoven wordt de viering wel aangepast. "Er is zo'n heisa in de media, ik vind wel dat je daar als school iets mee moet doen", vindt Claartje van Opstal, dramadocente en verantwoordelijk voor de viering.

"Wij hebben er daarom vorig jaar al voor gekozen om ludieke pieten in te zetten: die waren toen half zwart en half goud. Dit jaar gaan we opnieuw zoiets doen."

Gepubliceerd op 14 november 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

L.

L.

Totaal niet relevant, maar: wat een schattige foto, Hidde!

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.