Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Saief (17) is moslim én homo

Saief (17) is moslim én homo

Door 7Days

Uit de kast komen is voor veel homojongeren een enorme stap. Als je dan ook nog moslim bent, wordt die stap zetten haast onmogelijk. Saief (17) durfde het aan. In het nieuwe seizoen van KRO-programma Uit de Kast zie je zijn verhaal. "Ik wil islamitische homo’s laten zien dat ze niet de enige zijn." Door Maartje Dammers / 7Days

Saief is geboren in Suriname. Op zevenjarige leeftijd kwam hij naar Nederland. "In Suriname was ik niet met mijn geaardheid mee bezig. Ik was toen nog heel jong. Maar eenmaal in Nederland was het snel duidelijk. Ik ging op de basisschool alleen met meiden om. Ik was niet geïnteresseerd in voetbal." Maar hoe zeker Saief ook wist dat hij op jongens valt, ervoor uitkomen durfde hij niet. "Ik probeerde het voor iedereen verborgen te houden. Ik heb zelfs nog geprobeerd om hetero te worden."

Stiekem daten

Wat volgde was een dubbelleven waarin Saief toen hij ouder werd stiekem met jongens ging daten. Maar dat kon en wilde hij al snel niet langer volhouden. "Ik wilde een eerlijk leven leiden. Begin dit jaar had ik voor mezelf besloten: 2014 wordt mijn jaar. Ik ga laten zien wie ik ben. Uit de kast komen hoorde daarbij."

Saief had al eerder een paar vriendinnen verteld dat hij op jongens valt. "Zij reageerden heel positief. Het is voor hen nooit een probleem geweest." Maar het zijn ouders vertellen, dat was een heel ander verhaal. Saiefs moeder is net als hij islamitisch. "Maar ik ben meer met het geloof bezig dat zij. Ik lees iedere dag in de Koran en probeer ook zo veel mogelijk te bidden. Zo ben ik opgevoed en zo wil ik ook verder. Dat je volgens de islam geen homo mag zijn, vind ik onzin. Ik geef mijn eigen invulling aan mijn geloof."

Of zijn moeder daar ook zo over zou denken, dat wist hij niet. "Ze heeft wel eens gezegd dat de homo’s maar raar vond. Ik had dus geen idee wat haar reactie zou zijn. Daar was ik wel zenuwachtig over. Ik was bang dat ze me niet meer zouden accepteren."

Goed gevoel

Maar alle spanning bleek voor niets. Niet alleen Saiefs moeder, ook zijn vader en twee zussen reageerden positief. "Mijn ouders wisten het al. Maar ze hadden gewacht tot ik het zelf zou vertellen. Mijn moeder mag dan gezegd hebben dat ze homo’s raar vindt, het is toch anders als het je eigen zoon is. Ze vindt het belangrijk dat ik gelukkig ben."

Een hele opluchting al met al, maar er moest nóg een hobbel worden genomen. "Mijn familie in Suriname wist nog van niets en zij zijn strenger gelovig. Voor de reactie van mijn opa en oma was ik niet bang. Ik ben een deel van mijn leven door hen opgevoed en heb een heel goede band met hen. Ik had geen negatieve reactie verwacht." Het gesprek met zijn oma pakte zelfs nog veel beter uit dan Saief had verwacht. "Ik voelde me daarna zo opgelucht, zo licht. Ik heb ook heel goed geslapen. Ik kan het gewoon niet met woorden uitleggen hoe ik me toen voelde. Ik had ook niet verwacht dat het zo’n goed gevoel zou zijn."

Naar de hel

Toch was Saiefs coming-out niet eentje met alleen maar positieve geluiden. "Een paar van mijn tantes was wel heel teleurgesteld. Ze zeiden: "Als je het nog kunt omdraaien, doe dat dan alsjeblieft. Als je dat niet kunt, dan ga je naar de hel." Die woorden hebben me wel veel pijn gedaan. Ik hoop dat ze het over een tijd accepteren."

Daarvoor heeft Saief nog een troef in handen, dankzij presentator Arie Boomsma: "Hij heeft me in contact gebracht met een imam die al veel heeft gedaan voor moslimjongeren die homo zijn. Ik ga binnenkort met hem praten en dan wil ik van hem weten of het écht niet samen gaat: homo-zijn en moslim-zijn. Als hij zegt dat het wel kan, dan kan ik daarmee naar mijn familie in Suriname."

Arie zorgde er ook voor dat Saief een bijzondere voorstelling kon bijwonen: Schijn van de Marokkaanse acteur Fahd Larhzaoui. "Hij is ook een islamitische homoseksueel die zijn geaardheid probeerde verborgen te houden om problemen met zijn familie te voorkomen. Dat was heel herkenbaar. Ik ben heel blij dat Arie me de kans heeft gegeven naar die voorstelling te gaan."

Helpen

De keuze om zijn coming-out via de televisie te doen, was voor Saief een heel logische. "Ik wil gelovige jongeren, en dan vooral moslims, laten zien dat ze niet alleen staan. Ik wil ze helpen en ik hoop dat ze mijn voorbeeld volgen. Ik ben zo dankbaar dat het grootste deel van mijn familie en vrienden zo positief heeft gereageerd. Maar ik realiseer me ook dat ik door dit programma ook negatieve reacties kan krijgen. Laat ze maar komen, ik ben er klaar voor. Dit ís mijn jaar."

Uit de Kast, vanaf dinsdag 23 september, NPO3, 21.20 uur
(Saief is in de derde aflevering te zien. Die wordt op 14 oktober uitgezonden)

Meer lezen?

Check de topics op ons forum hier, hier, hier, hier, hier en hierrrrr.

Dit artikel komt uit jongerenkrant 7Days, die elke vrijdag in de brievenbussen en boekhandels ligt. De redacties van 7Days en Scholieren.com bundelen de krachten: een selectie van het nieuws uit 7Days en wordt doorgeplaatst op Scholieren.com en onze beste blogs verschijnen in de krant. Meer weten over onze samenwerking? Klikkerdeklik.

Gepubliceerd op 21 september 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

A.

A.

Beste Saief
Moslim en holebi zijn gaat niet samen
Ik weet dat het moeilijk is , maar je moet kiezen.
Dit is mijn raad (Moslim zijn)
Groetjes Adham

9 jaar geleden

G.

G.

Alsof je kunt kiezen...

9 jaar geleden

L.

L.

Respect!

9 jaar geleden

A.

A.

@ahmad Zaghloul
beste ahmad je zou beter een beetje respect hebben voor deze groep in plaats van zomaar veroordelen en raad geven,je kent het thema niet en hebt hoogstwaarschijnlijk nooit over gelezen dan hoe durf je zomaar uw RAAD geven?En ben u Allah of imam of wie dat u zo zeker bent dat homo zijn gaat niet samen met islam?waar hebt u dat gelezen?
uw antwoord is typisch impliceert uw onwetend je doet alsof islam is alles wat de menseenheid nodig heb!!!
Wat is de bedoeling van uw islam en Allah?Om mensen gelukkig samen leven,niet waar?dan waarom moet een homo of lis kiezen om een ongelukkige moslim zijn???
en trouwens,homo zijn is niets wat u zelf voor kiest u bent zo aangeboren,het is niet wat je aanleert.begrijp je u het verschil?
beter een liefvolle homo dan een haatvolle hetero,mijn mening.

proficiat Saief en veel succes met uw leven.

groetjes,
Hetro en ex-moslim

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.