Maskerloos het mooist

Maskerloos het mooist

Dinsdag was ik lief, woensdag had ik lol, donderdag had ik lef en op vrijdag was ik een iets coolere versie van mezelf. Op maandag droeg ik een zwarte muts, want op maandagen heb ik het niet zo. Jarenlang slenterde ik met denkbeeldige maskertjes door de schoolgangen. Alleen in het weekend was ik mezelf.

Een hoop jongeren bij mij op school ervaren elke dag hetzelfde ritueel. Je staat op, doet je masker op en de dag kan beginnen. Je hebt helemaal niet door dat dit gebeurt, omdat het dag in dag uit zo gaat.

Dat masker is kennelijk nodig. We beplakken elkaar met meningen. Het lijkt wel besmettelijk. Iedereen heeft een vooroordeel of een oordeel, we beoordelen en veroordelen elkaar. En soms probeer je er alles aan te doen om dat te voorkomen. Je probeert de mensen om je heen allemaal tevreden te houden, zodat er over jou niet - achter je rug om - geroddeld zal worden.

Maskertjes all the way

Je biologieleraar stelt een vraag aan de klas. Niemand weet het antwoord, maar jij wel - tot diep in details. Je kijkt verlegen rond, maar steekt je vinger nog niet op. Bang dat het verkeerd is om het goede antwoord te geven. Bang dat je klasgenoten er iets stoms van zullen vinden. Dat leek me het ergste wat me kon overkomen. Of wanneer ik thuis met dikke, vette pech het slechtste nieuwtje ooit te horen kreeg... En ik de volgende dag gewoon weer naar school ging met een glimlach op mijn gezicht. Nepglimlach, nepvrolijk, nepdag.

Ik droeg de glimlach omdat dat van mij verwacht werd, stak mijn vinger niet op omdat ik geen nerdie wilde zijn. Ik droeg maskertjes en erger nog: de mensen om mij heen kozen welk maskertje ik wanneer droeg. Ik was wie er van mij gemaakt werd.

Verboden

Niet weten wie je bent is overigens niet ongewoon. Soms zijn we superonzeker over allerlei dingen die ons bezig houden, weten we niet hoe of wat we moeten doen in bepaalde situaties. We weten niet precies waar we staan, hoe de ander naar ons kijkt en welke rol we moeten spelen. Maar daar gaat het al verkeerd! Al die onzekerheden. "Welke rol we moeten spelen."

Dus...

Tuttebella, supernerdie of gothicgast. Het maakt me geen reet of scheet of ander (vies) woord uit wie jij bent. We moeten onszelf niet anders voordoen dan we zijn. Dat doe ik ook niet meer, en het voelt als een bevrijding. Draag jij dat masker nog wel? Dan verbied ik je dat masker na vandaag nog te betasten. Maskers zijn verboden.

And smile...

 

 

 

 

 

 

 

Goeie blogs zijn er om gedeeld te worden, vinden wij. Elke week plaatsen we daarom onze beste column door in 7Days, de weekkrant voor jongeren die iets willen bereiken. Deze week was bovenstaand verhaal van Lisette aan de beurt. En we werken wel vaker met 7Days samen: klik.

Gepubliceerd op 10 oktober 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

S.

S.

Lisette, je bent leuk! En toch wil ik stiekem nog steeds wel een heel klein beetje graag naar een gemaskerd bal, omdat ik de anonimiteit ergens intrigerend vind. Maar! Op school, op ons werk, in ons dagelijkse doen kunnen we inderdaad beter onszelf zijn. Zonder masker. Zodat we kunnen laten zien dat we allemaal leukegezelligemooietoffe mensen zijn. (En er samen een fijn yolo-feestje van maken.)
(En ohmygaawd, je staat in 7Days. Kei gaaf!)

9 jaar geleden

Lisette

Lisette

Sophietje, dankjewel! Weet je wat, we gaan ooit een keertje als het erop aan en we écht geen andere kant op kunnen of zo... Naar een gemaskerd bal. Die anonimiteit spreekt mij -to be honest- enigszins ook aan.

9 jaar geleden

L.

L.

mooi geschreven!

9 jaar geleden

Lisette

Lisette

Thanks!

9 jaar geleden

M.

M.

wauw, mooi geschreven, ik snap het helemaal !

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.