Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Praatjes over Pijnstillers

Praatjes over Pijnstillers

Timboektoe, Lover of Loser, Radeloos, Spijt, Afblijven en Razend; we zijn intussen al een hoop Carry Slee-films verder, maar de succesreeks houdt nog niet op. Eind september is de zevende film in de bioscoop te zien: Pijnstillers. Scholieren.com sprak alvast met de hoofdrolspelers en de regisseuse.
 

Om je geheugen even op te frissen, hier nog even het verhaal in een notendop: Casper heeft zijn vader nooit leren kennen en woont alleen met zijn moeder Marit. Als Marit ziek wordt, besluit Casper zijn vader te gaan zoeken, samen met zijn beste vriend.

Moeder en zoon

"Ik ben als Casper gaan denken", legt hoofdrolspeler Gijs Blom uit. "Daar heeft mijn tegenspeler Birgit (Schuurman, red.) me goed bij geholpen. De klik tussen ons zorgde ervoor dat ik haar haast écht als m'n moeder ging beschouwen. Ik voelde soms ook bijna echte pijn. Dat was emotioneel en best lastig, maar de lastigste moment waren de beste." Ook Birgit Schuurman heeft dit zo ervaren. Ze was naar eigen zeggen nog nooit zo kwetsbaar op de set. "Ik heb nog knuffelend en grienend met Gijs op bed gelegen, terwijl de regisseuse al duidelijk had gemaakt dat de opname erop stond."

Actueler verhaal

Het verhaal van de film is niet helemaal hetzelfde als het Carry Slee-boek. Scenarioschrijfster Maria Peters en regisseuse Tessa Schram (die trouwens moeder en dochter zijn) hebben daar waar nodig verhaallijnen aangepast, geschrapt en toegevoegd. Het verhaal is ook ietsjes actueler gemaakt, want het boek is gepubliceerd in 1997(!). Over de vergelijking met de eerdere verfilmingen, stellen de twee: "We streven er niet naar het 'beste' zijn ten opzichte van de vorige Carry Slee films. We streven naar het beste voor deze film, het beste uit dít verhaal."

Droomdebuut

Tessa is met haar vijfentwintig jaar nog hartstikke jong, maar mag met de regie van Pijnstillers in de voetsporen van haar vader (regisseur Dave Schram) treden. Hij maakte al een heleboel Carry Slee-verfilmingen. "Dat ik de kans heb gekregen om deze film te maken was al een hoogtepunt", vertelt Tessa enthousiast. 

De acteurs reageren met de woorden 'fantastisch' en 'geweldig' als ik ze vraag naar hun samenwerking met Tessa Schram. Birgit Schuurman vertelt: "Ze heeft het goed voor elkaar en weet duidelijk wat ze wil. Maar ze is ook zacht en heel betrokken bij de spelers. Ik heb totaal niet het gevoel gehad dat dit voor Tessa haar eerste film was. Het is een droomdebuut."  

Doorzettingsvermogen

De verfilmingen van Carry Slee-boeken zijn soms behoorlijk heftig. Met Spijt! werd het onderwerp pesten al aangestipt, in Pijnstillers gaat het verhaal over kanker. Wat hebben de hoofdpersonen geleerd van het verhaal?

"Ik heb van mijn personage Casper geleerd dat je nooit moet opgeven", vertelt Gijs. "Ik heb respect voor zijn inzet. Hij doet er alles aan om het beste te bereiken en hij stopt niet." Toch kan Gijs zich verder niet echt met Casper's persoonlijkheid en belevingen identificeren. Er zijn wel twee overeenkomsten, zo geeft hij aan. "We zijn allebei erg ambitieus en we zijn ook af en toe, ahum, een beetje ongemakkelijk met meisjes." 

Massimo Pesik, die de rol van de beste vriend van Casper speelt, heeft ook geleerd van het doorzettingsvermogen van de hoofdpersoon. “Ook als je denkt dat het niet lukt, blijf altijd door gaan", tipt hij. "Geef het niet op, dan kom je er wel!”

Save the date

Heb je al zin gekregen om de film te bezoeken? Vanaf 25 september draait Pijnstillers in de bioscoop. Scholieren.com is bij de galapremière eerder die week, dus je kunt de hoofdrolspelers binnenkort ook in galajurk zien schitteren op ons Youtube-kanaal. Kun je echt niet wachten? Zie hieronder dan vast de trailer:

Gepubliceerd op 8 september 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.