Vijf tips voor de perfecte leraar

Vijf tips voor de perfecte leraar

Hidde

Beste leraar,

Na zes weken heimwee is het nieuwe schooljaar inmiddels weer in volle gang. Een mooi moment voor goede voornemens. Het komende schooljaar kan namelijk uw beste jaar óóit worden. Word de beste versie van uzelf met behulp van onze vijf tips. Wacht niet langer af!

1. Gij zult... soepel met schoolregels omgaan

Wij leerlingen storen ons mateloos aan dwaze regeltjes. Het onnodig verbieden van pepernoten, rokjes of de examenstunt bijvoorbeeld, stemt ons intens verdrietig.

Ga daarom soepel om met de schoolregels als de situatie daarom vraagt. En straf de overtreders mild. Niets zo vervelend als docenten die - omwille van het willen uitstralen van gezag - streng straffen.

2. Gij zult... geen nutteloze discussies voeren

Ga alleen een discussie met een leerling aan als u uw standpunt goed kunt beargumenteren. Voor de duidelijkheid: "omdat het zo is" en "omdat dat nu eenmaal de regel is" zijn géén argumenten.

Bij twijfel: niet discussiëren. Dat vindt niemand leuk. Wij scholieren hebben namelijk constant last van docenten die nutteloze argumenten gebruiken in nutteloze discussies. Liever worden wij leerlingen gewoon serieus genomen.

Durf daarom toe te geven als u een antwoord niet weet (u bent ten slotte ook maar een mens). Zo voorkomt u dat u kostbare leertijd verspilt aan discussies die niemand kan winnen.

3. Gij zult... interesse tonen in uw leerlingen

U hoeft echt niet direct al uw leerlingen toe te voegen op Facebook (liever niet zelfs), maar een beetje verstand hebben van hun belevingswereld kan nooit kwaad. Ook omdat scholieren altijd net iets harder willen rennen voor een leraar die wél geïnteresseerd is.

Lees eens wat blogs van onze 18-koppige jongerenredactie, leer wat Snapchat is en vraag eens wat vaker hoe het met uw leerlingen gaat. Het zijn echt geen doorgedraaide wanschepsels, maar ook gewoon mensen zoals u en ik.

4. Gij zult... uitdagende lessen aanbieden

Had ik u al verteld dat scholieren geen doorgedraaide wanschepsels zijn? Bij deze. Uw leerlingen willen best leren! Maar dan moeten de lessen op school wel uitdagend zijn.

Geef bijvoorbeeld het beproefde concept flipping the classroom, waarbij de klassikale kennisoverdracht uit het lokaal verdwijnt, een kans. Door het klaslokaal te flippen is er in de les namelijk tijd voor verdieping en het toepassen van de thuis opgedane kennis.

5. Gij zult... genoeg huiswerk dicteren

Maar niet teveel. We ergeren ons namelijk groen en geel aan leraren die massa's huiswerk opgeven. Er zitten slechts 24 uur in een etmaal en een schooldag duurt al lang.

Daarnaast hebben uw leerlingen ook nog vele bezigheden die ook Zeer Belangrijk En Niet Te Onderschatten zijn voor de sociale ontwikkeling. Natuurlijk kunnen we niet om huiswerk heen, maar let op de hoeveelheid.

Als u bovenstaande tips ter harte neemt, kan uw jaar niet meer stuk. Druk ze af, hang ze boven uw slaapgelegenheid en lees ze voor het slapengaan drie keer door. Namens alle scholieren van Nederland wens ik u het komende jaar veel voorspoed toe!

Gepubliceerd op 13 september 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.