Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Jonge ondernemers: eigen gamebedrijf

Jonge ondernemers: eigen gamebedrijf

Door Lisa

Een simpele online game ontwerpen die vervolgens door 300.000 mensen gespeeld wordt en razend populair is. De Nijmeegse vrienden Pim de Witte en Iggy Harmsen (beiden 19) verdienen er hun brood mee. Hun game Soulsplit gaat als een speer en over hun salaris hoeven ze dan ook niet te klagen.

Nieuw: de jonge ondernemersreeks op Scholieren.com. Over jongeren die hun eigen bedrijfje runnen en daarmee een aardig zakcentje bijverdienen. En bovendien de coolste en interessantste dingen meemaken.

Eigenlijk is Iggy niet de bedenker van Soulsplit. Bedenker Pim downloadde een standaard spelletje en maakte hier zijn eigen ding van. Inmiddels woont hij in het Amerikaanse Los Angeles en regelt hij de internationale zaken voor Soulsplit. Zo'n twee jaar geleden voegde Iggy, die toen net eindexamen had gedaan, zich bij het bedrijf. Hij is nu werkzaam als manager marketing en support op het kantoor in Nijmegen. Iggy: "Ik richt me voornamelijk op het plaatsen van advertenties op andere websites en probeer ons spel bekender te maken." 

Raar vindt Iggy het niet om ineens tussen de grote zakenmannen te staan. "Je kunt juist veel van deze mensen leren. Doordat ons bedrijf ook al een goede naam heeft en we met ze mee kunnen praten, nemen ze ons serieus", legt Iggy uit.

School en drukte

Iggy had wel het idee dat hij op school soms werd "afgestraft" voor het feit dat hij al praktijkervaring had opgedaan. "Ik kon bepaalde economische berekeningen al, omdat ik ze uit de praktijk kende. Als ik dat tegen de leraar zei, vond hij dat ik een betweter was", vertelt Iggy. Volgens de 19-jarige gamemaker kun je wel uit een schoolboek leren, maar leer je in de praktijk veel sneller.

Doordat hij het erg druk heeft bij Soulsplit is Iggy gestopt met zijn studie, zodat hij zich vol op zijn bedrijfje kan richten. Ook Pim zit momenteel niet op school. Pim: "Ik leer heel erg snel, maar huiswerk maken was niet zo mijn ding. Ik ben zonder havodiploma naar de Verenigde Staten verhuisd. Gelukkig heb ik daar wel mijn diploma gehaald." In januari begint Pim aan een universitaire studie.

Doorzettingsvermogen

Genoeg tijd in je eigen bedrijfje steken is erg belangrijk, denkt Iggy. "Ik heb dagen waarop ik tot 's nachts doorwerk. Omdat je niet in dienst bent bij een baas kun je je eigen werktijden indelen. Ga er maar vanuit dat je een heel onregelmatig leven gaat leiden." 

De belangrijkste tip voor jongeren die hun eigen bedrijfje willen starten is, volgens Iggy, om het gewoon te doen. "Als je een goed idee hebt, ga je registreren bij de Kamer van Koophandel en start je eigen bedrijfje gewoon! Het ontbreekt jongeren vaak aan het laatste zetje: zet dus gewoon door."

Gepubliceerd op 8 november 2014

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.