Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Jongerencamping vecht tegen alcoholwet

Jongerencamping vecht tegen alcoholwet

Door Joca

Ranja drinken voor je tent? Als het aan Geert van Dieren van camping de Appelhof op Terschelling ligt, kunnen jongeren gewoon aan het bier. De campingbaas wil het de alcoholcontroleurs zo moeilijk mogelijk maken, laat hij vandaag in het AD weten.

Wettelijk gezien mogen jongeren in hun tent alcohol drinken, omdat het een privéterrein is. De leeftijdsgrens van 18 jaar geldt alleen voor verkoop en bezit van alcohol in een openbare ruimte. Campingeigenaar Van Dieren en staatssecretaris van Volksgezondheid Van Rijn kibbelen alleen over wat precies een privéterrein is: alleen de tent, of ook het luifeltje en de rest van de camping?

Totaal onduidelijk

Van Dieren is de onduidelijkheid zat, zo zegt hij in de krant. Hij is inmiddels in de weer met luifels en hekjes, waardoor jongeren het terrein om hun tent kunnen afbakenen als privédomein en dus buiten hun tent legaal kunnen drinken. 

Jonge drinkers die zich met een biertje buiten de tent bevinden, zijn echter nog steeds strafbaar bezig, volgens de woordvoerder van de staatssecretaris. Drinken in de tent en onder een luifel mag wel, maar daarbuiten is het verboden. Ook het tillen van kratjes bier naar de tent is niet toegestaan. Daar zal deze zomer dan ook op gecontroleerd worden. "Er zijn genoeg manieren om de alcoholwet te handhaven. De drank komt niet opeens met een laserstraal de tent in", zei staatssecretaris Van Rijn hierover deze maand in een interview met Scholieren.com.

Naast Appelhof zijn er ook veel andere campings waar jongeren mogen drinken in hun tent. Camping het Erkemederstrand in Zeewolde bijvoorbeeld. "We volgen de wet. In een huissituatie mag je drinken en wij willen onze gasten datzelfde thuisgevoel geven", laat de camping weten. "Aan jongeren onder de 18 verkopen we geen druppel drank. Maar als ze het zelf meenemen treden we er niet tegen op. Behalve als het uit de hand loopt natuurlijk."

Doordrinken

Wim van Dalen van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP is niet blij met de opstelling van de feestcampings, zo zegt hij in een reactie aan deze site. "Het is te verwachten, want deze campings draaien op alcohol. Hun klandizie is nu in gevaar. In feite stimuleren ze dat minderjarige jongeren doordrinken, terwijl campinghouders gewoon de wet moeten respecteren."

De reden achter het ontbreken van een leeftijdsgrens voor thuis drinken is vrij simpel, volgens Van Dalen. "De overheid wil niet zo ver gaan dat ze het thuis verbieden en daar ook moeten controleren. Daarom is de wet op de eerste plaats gericht op het voorkomen van de verkoop van drank aan jongeren."

Rare spelletjes

In tegenstelling tot de campinghouders, vindt de STAP-directeur de alcoholwet niet onduidelijk. "Het drinken mag in een privésituatie, bijvoorbeeld in een tent en een luifel die onderdeel is van de tent. De rest is publiek terrein." Van Dalen heeft het gevoel dat de jongerencampings het randje van de wet aan het opzoeken zijn. "Daarover moet de rechter zich maar eens buigen."

De problemen zijn volgens Van Dalen echter makkelijk op te lossen: "Tenten moeten net zoals de rest van de camping een openbare ruimte worden volgens de wet. Dan geldt de drinkleeftijd er ook gelijk."

De Terschellingse campingbaas Van Dieren gaat ondertussen door met zijn strijd tegen de alcoholcontroleurs. Hij wil bijvoorbeeld zijn bezoekers waarschuwen als er een controle wordt uitgevoerd op het terrein. Hij moet wel, vindt Van Dieren. Anders vertrekken de jongeren voor hun vakantie naar het buitenland, waar het drinken nog wel mag.

Gepubliceerd op 25 juni 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

E.

E.

halletjes, jongens niet vechten om alcohol ik hou daar niet van doe mij maar een lekker verfrissende FRISTI dat is lekker man zou je ook moeten doen nou ik ga maar is weer dagjes

9 jaar geleden

E.

E.

Drink dan alcoholvrij bier of alcohol vrije wijn. Simpel. Soms ben ik wel nieuwsgierig naar hoeveel hersencellen jongeren door drank naar de maan helpen in een vakantie. Als je je hele vakantie bezopen bent, hoe kun je er dan überhaupt van je vakantie genieten?

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.