Niet typen, schrijven die samenvatting!

Niet typen, schrijven die samenvatting!

Met pen en papier schrijven is helemaal niet zo ouderwetsch als je oma’s porseleinen theekopjes. Het is juist een veel betere manier om dingen te onthouden dan als je het intypt op wrts.nl. Dat is de conclusie die onderzoekers trekken, zo schrijft de The New York Times deze week.

Rozen verwelken, schepen vergaan maar mijn liefde voor papier blijft altijd bestaan. Ja jongens, ik kom voor een tweede keer uit de kast: ik hou veel meer van papier dan van de pixels op mijn smartphone. Schande hè, in dit moderne tijdperk waarin bijna alles wordt vervangen door een beeldscherm.

Omdat ik van papier hou, hou ik ook ontzettend van het lezen van échte boeken en vooral van schrijven, het liefste met een potlood. Terwijl mijn klasgenoten hele woordenlijsten van internet kopiëren en plakken en daarna uitprinten, maak ik nog voor elke toets een handgeschreven samenvatting op een velletje papier.

Bewegingen

Dat kost natuurlijk meer tijd en moeite en je loopt het risico dat je pen ineens leeg is, maar ik ben er al lang achter dat je Franse/Duitse/Engelse woorden veel beter onthoudt als je het opschrijft. Dat vermoeden werd bevestigd toen ik dat artikel las. Als je een woord opschrijft, koppelt je brein het woord aan een beweging. Voorbeeld: als je ‘aap’ opschrijft, wordt de beweging van je hand als je de ‘a’ en de ‘p’ schrijft, als het ware toegevoegd aan het woord en zo opgeslagen in je hoofd. Als je het woord dan nog eens opschrijft, herkennen je hersenen het gebaar en daardoor de betekenis van het woord. Vandaar dat mijn lerares Frans in de eerste al tegen mijn klas zei: schrijf de woorden op, en daarna nog twee keer.

Met typen tik je alleen met je vingers de toetsen aan. Bij elk woord tik je alleen maar. Daardoor is er geen verschil tussen de ‘m’ of een ‘z’. Tijdens het schrijven maak je wel een andere beweging. Als je typt krijg je dus niet dezelfde hersenpatronen als wanneer je schrijft. Dit geeft ook aan dat ze van elkaar verschillen.

Ruimte in je hoofd

Ik moedig daarom iedereen aan om de moeilijkste termen en delen op te schrijven als je veel woordjes of lange teksten moet leren. Het vergroot ook nog eens de ruimte in je hoofd om het ook daadwerkelijk te onthouden. Als je dit leest en je heb een maatschappijleertoets morgen, ga straks op zoek naar een ouderwets A4’tje of een schrift, en maak een rijtje met moeilijke begrippen en de betekenis erachter.

Nog een voordeel aan schrijven; overschrijven duurt langer dan 'copy-paste', dus je moet wel opzoeken wat je moet leren in het boek. Veel succes! Ik ga nog snel mijn blaadje vullen met scheikundeformules voor de toets vrijdag.

Gepubliceerd op 5 juni 2014

REACTIES

Q.

Q.

Eindelijk bevestigd wat ik al zoveel jaren weet. Nu de rest van de maatschappij nog.

9 jaar geleden

A.

A.

Dit vind ik wel interessant bedankt voor het plaatsen van dit bericht (:

9 jaar geleden

L.

L.

Ik wist het wel mijn leerkrachten zeiden het altijd tegen mij, maar toch typ ik alles als ik de kans heb :(

9 jaar geleden

N.

N.

Fijn om te weten! Heb ook altijd het idee dat ik met schrijven meer onthoud, dankjewel voor het plaatsen

9 jaar geleden

N.

N.

Eindelijk.

9 jaar geleden

T.

T.

Helemaal mee eens!! al vind ik het fijn om op WRTS woordjes te leren ga ik proberen om het op te schrijven. goede argumenten heb je. Je hebt hele goede argumenten.

9 jaar geleden

R.

R.

Jammer dat deze blog dan wel geschreven is...

9 jaar geleden

S.

S.

Het klopt wel wat je zegt. Meestal doe ik het zelf ook op papier maar als het echt te veel schrijven is typ ik het toch liever ;)

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.