Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Ophef om Arnhemse kluisjescontroles

Ophef om Arnhemse kluisjescontroles

Door Joca

Politieagenten die rondneuzen in schoolkluisjes hebben voor ophef gezorgd in de Arnhemse gemeenteraad. Alle partijen vinden het een inbreuk op de privacy van de scholieren. Ouders, leerlingen en schooldirecties vinden het echter geen probleem, zo meldt De Gelderlander vandaag.

De politie controleerde begin april onverwacht de kluisjes van alle leerlingen op drie scholen in Arnhem. Deze actie was bedoeld om drugs- en wapenbezit te ontdekken. In de 2.500 doorzochte kluisjes werd uiteindelijk niks illegaals gevonden.

Onschuldige scholieren

Nadat de politie het resultaat van de controle bekend maakte, reageerde de volledige gemeenteraad kritisch. D66 en SP noemen de doorzoekactie 'een inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van 2.500 onschuldige scholieren'.

"Ze zijn linksboven begonnen en vanaf daar alle kluisjes afgegaan", vertelt D66-raadslid Maarten Venhoek aan Scholieren.com. "Het is niet normaal om zonder aanleiding de privacy van jongeren zó te schenden."

De politie is niet de opdrachtgever van de doorzoekacties, laat een woordvoerder in een reactie aan deze site weten. "De controles zijn onderdeel van het beleid van de scholen. Wij assisteren alleen op hun verzoek."

Verbaasd

"Dit is al enkele jaren onderdeel van het veiligheidsbeleid op alle Arnhemse scholen. Zo proberen we een veilige leeromgeving te creëren", vertelt Jos van Deursen, directeur van het Lorentz Lyceum, een van de doorzochte scholen. Collega Freddy Sikkes van het Maarten van Rossem is dan ook verbaasd over de plotselinge ophef. "De ouders en leerlingen hebben geen enkel probleem met de kluisjescontrole." Van Deursen voegt toe dat er in de kluisjescontracten staat dat de inhoud gecontroleerd mag worden. "Het is dus voor niemand een verrassing."

De controles hebben effect volgens Sikkes. "Hiermee laten we zien dat we de veiligheid van onze leerlingen belangrijk vinden." Naast de controle in april waren er de afgelopen vier jaar twee andere kluissnuffelacties op zijn school. "Daarbij zijn nooit illegale dingen gevonden", aldus Sikkes.

Debat

De schooldirecteuren kunnen alleen maar raden naar de redenen van de plotselinge kritiek. Sikkes vermoedt dat het komt omdat privacy sinds kort een gevoelig onderwerp is. Van Deursen: "Er waait na de gemeenteraadsverkiezingen een nieuwe politieke wind in de stad. De partijen willen even laten zien waar ze voor staan."

Volgende week gaan de partijen in debat over de kwestie. De burgemeester, zal daarbij uitleg geven over de kluisjescontroles. Hij is namelijk verantwoordelijk voor de politie. "We willen helder krijgen waarom dit gebeurt, omdat we zelf geen zwaarwegende reden voor deze acties zien", zegt D66-raadslid Venhoek.

Schooldirecteur Sikke gaat in ieder geval niet naar het debat. "Onze kant van het verhaal is duidelijk naar voren gekomen in de media. Daarnaast hadden de politici ons ook gewoon kunnen bellen."

Gepubliceerd op 4 juni 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

E.

E.

Gebeurt op wel meer scholen. Vorig jaar ook een keer op mijn dorpse middelbare school. Ik was later omdat ik naar de ortho moest, wil ik mijn duitsboeken gaan halen, kan dat niet ivm politiecontrole. Nog straf gekregen ook.

9 jaar geleden

C.

C.

Wesh ben je gek geworden wella k zou sws niet geaccepteerd hebben mi no problem man

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.