Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Examens 2014: de terugblik

Examens 2014: de terugblik

Door Merel

Na twaalf dagen, 108.523 klachten (tot nu toe), en in totaal 113 examens zit het er dan echt op! En dat betekent maar één ding voor de eindexamenkandidaten: VAKANTIE! En: tijd om terug te blikken op de meest opmerkelijke gebeurtenissen van de afgelopen twee weken. 

Dagelijks schreef het examenteam van Scholieren.com verse updates met verschillende reacties op de examens van die dag. Al vrij snel ontstond daar wat ophef over, omdat veel scholieren dachten dat wij en andere media op die manier invloed zou uitoefenen op de normering. Het LAKS en het College voor Examens legden uit dat leerlingen zich daar geen zorgen over hoeven te maken, en dat de normering door heel andere factoren bepaald wordt. 

Gestolen examens

Op woensdag in de eerste examenweek leek de geschiedenis zich even te herhalen: er werden namelijk examens gestolen op een school in Almere. 'Gelukkig' ging het dit keer om gemaakte examens, waardoor alleen de leerlingen op de school in kwestie, het Buitenhout College, de zitting over moeten doen.

Voor de getroffen leerlingen was dit natuurlijk alsnog een gebeurtenis die een negatief stempel drukte op de hele examenperiode. De vmbo-scholieren moeten het vak beeldende vorming nu overdoen. Dat leidde tot boosheid en vooral veel vragen

Onderzoek

Scholieren.com deed samen met NU.nl verschillende onderzoekjes tijdens de eindexamenperiode. Zo analyseerden we alle havo- en vwo-examens Nederlands van de afgelopen tien jaar, en kwamen tot de conclusie dat havisten vooral teksten uit De Volkskrant voor hun kiezen krijgen, terwijl vwo'ers NRC-artikelen moeten bestuderen. 

Ook ontdekten we dat scholieren met een N&T-profiel gemiddeld het hoogst scoren, en dat vwo'ers het meest klagen bij het LAKS. Het vak Management & Organisatie gaat aan kop, met de meeste klachten in verhouding tot het aantal kandidaten. In totaal werd er door 5.903 scholieren geklaagd over het moeilijke examen.

Ritalin

In de tweede examenweek ontstond er een hoop gedoe rondom het ADHD-middel Ritalin, dat eindexamenkandidaten 'massaal' zouden gebruiken om hun prestaties op te krikken. Scholieren.com sprak een aantal deskundigen om uit te vinden of het medicijn ook echt werkt, en wat de gevaren zijn.

In de laatste paar dagen druppelden er nog een aantal opvallende nieuwsberichten binnen: zo sloeg een aantal scholen een blunder bij het vwo-examen muziek door de geluidsfragmenten klassikaal af te spelen, en mogen 19.000 vmbo-kb'ers hun wiskunde-examen opnieuw maken door gedoe met een digitale rekenmachine.

Genante tweets

Er werd tijdens de eindexamens volop getwitterd, door zowel eindexamenkandidaten als hun ouders. De leukste exemplaren van die laatste groep verzamelden we in een artikel vol grappige oudertweets

Het LAKS ontving tot nu toe 108.253 klachten over de examens. Wil je een sneak peek achter de schermen van de bekende klachtenlijn? Wij brachten onze collega's van de scholierenvakbond een bezoekje.  

Behind the scenes

Zelf publiceerden we 181 examenblogs op Scholieren.com en 95 op NU.nl in de afgelopen twaalf dagen. Weten hoe dat in z'n werk ging? Bekijk dan ons eigen behind the scenes-filmpje (zie video hieronder).

Scholieren.com wenst alle eindexamenkandidaten een fantastische zomer toe, vol geslurp aan kokosnoten, verdwaalde vaders in Zuid-Frankrijk en verbrande billen (en verbrande examens). Geniet ervan!

Ons examennieuws teruglezen? Dat kan op Scholieren.com/eindexamens2014!

Gepubliceerd op 28 mei 2014

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.