Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het leenstelsel komt er nu écht aan

Het leenstelsel komt er nu écht aan

Door Merel

Het werd uitgesteld en weer aangekondigd en weer uitgesteld, maar het lijkt erop alsof we er nu toch écht niet meer onderuit komen: het sociaal leenstelsel. Hoogstwaarschijnlijk wordt het ingevoerd vanaf het schooljaar 2015-2016. En daarmee komt er ook een einde aan de studiefinanciering.

De plannen van de regering om de geliefde 'stufi' af te schaffen zijn inmiddels al jaren oud, maar de leiders van verschillende politieke partijen werden het maar niet eens over de precieze uitvoering van het idee. Nu lijkt het er echter op dat ze toch tot een akkoord gaan komen. De onderhandelingen zijn in de zogenaamde beslissende fase beland.

300 miljoen

De vier grote partijen die het eens moeten worden zijn de VVD, PvdA, GroenLinks en D66. Die eerste twee noemen we de coalitie, de partijen die samen het kabinet vormen. De laatste twee, GroenLinks en D66, vormen de zogenaamde oppositie. En die oppositie heeft flink wat eisen en voorwaarden gesteld, voordat het voorstel daadwerkelijk uitgevoerd kan worden. Zo wil GroenLinks dat er extra geld beschikbaar komt voor studenten met minder rijke ouders.

Die partij krijgt nu waarschijnlijk haar zin: het schijnt dat 200- tot 300 miljoen euro van de 800 miljoen die de bezuiniging moet opbrengen, alsnog gebruikt wordt om studenten met arme, en vaak lager opgeleide, ouders te helpen. 

OV-chipkaart

Een ander belangrijk onderhandelingspunt is de OV-chipkaart, waarmee huidige studenten in het weekend of doordeweeks gratis kunnen reizen. De coalitie, de partijen die nu samen regeren dus, vindt dat die ook wel afgeschaft mag worden. Vooral de VVD wil het liefst zo veel mogelijk geld besteden aan verbetering van onderwijs, bijvoorbeeld door te zorgen voor meer docenten en contacturen, en juist zo min mogelijk aan inkomensondersteuning: stufi en OV dus. 

Maar complete afschaffing van de OV-kaart vinden D66 en GroenLinks dan weer een slecht idee, en dus kan het niet zomaar doorgevoerd worden. De kans is wel groot dat studenten straks minder makkelijk in de spits kunnen reizen. Aan de andere kant: mbo-studenten krijgen misschien ook een gratis vervoerkaart. 

Kop van Jet

De kans is groot dat het voor aankomende studenten straks dus een stuk duurder wordt om te studeren: 12.000 tot 15.000 euro om precies te zijn. De regels om zo'n schuld terug te betalen zijn erg soepel. Zo mag je straks waarschijnlijk dertig tot veertig jaar doen over de aflossing ervan, en hoef je pas te beginnen met terugbetalen als je méér verdient dan het minimumloon.

Ondanks die regelingen is de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) nog steeds fel tegenstander van de afschaffing van de studiefinanciering. De bond houdt vandaag een ludieke protestactie op Het Plein in Den Haag, waar ze gestationeerd zijn met een 'Kop van Jet': daarop kunnen voorbijgangers, Kamerleden en andere tegenstanders van de plannen hun frustratie uiten. De naam, een verbastering van de bekende 'Kop van Jut', slaat op naam van de minister van Onderwijs en voorvechter van het plan, Jet Bussemaker. 

Dromen

Woensdag praten de betrokken partijen verder. Wie weet wordt de knoop dan voor eens en altijd doorgehakt. Het lijkt er echter op dat de meeste scholieren van nu straks slechts van studiefinanciering kunnen dromen...

Gepubliceerd op 27 mei 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

A.

A.

Het verschil tussen rijk en arm wordt zo steeds maar meer. Kinderen die geboren worden in een armer gezin gaan zo minder snel studeren, vanwege de plannen.

Ik vind dat als deze plannen worden doorgevoerd, de huidige politici een voorbeeld moeten zijn en hun eigen studie volgens deze plannen terug betalen. Sommige politici hebben 8-9 jaar gedaan over hun eigen opleiding.

Hiermee bezuinig je alleen maar op studenten. De overheidsschuld was volgens mij rond de 400 miljard. Een bezuiniging van 800 miljoen is dus niets.

Je pakt met deze plannen alleen de jeugd aan en de jeugd is de toekomst. We zouden het juist aantrekkelijker moeten maken om te gaan studeren. Zodat Nederland ook in de toekomst mee kan concurreren met de opkomende landen.

9 jaar geleden

M.

M.

opzich is het wel een goeie manier op flink te bezuinigen, maar het is niet fijn/handig om een enorme schuld te hebben als je klaar bent met je studie en je dus je leven/carriere gaat beginnen/opbouwen.
Als het sociaal leenstelsel komt vind ik dat het collegegeld ook flink omlaag moet, net als vroeger, dan zit je niet met een enorme schuld.

9 jaar geleden

J.

J.

Dan gaan we toch lekker niet studeren :)

9 jaar geleden

R.

R.

ach er is toch al een enorm tekort aan vaklieden dus ookal ben ik het er mee eens dat het verschil tussen arm en rijk groter wordt, maakt het mij niet zoveel uit, er is zelfs een kans dat als ik straks een opleiding volg waarbij je met je handen moet werken en een rijk iemand gaat studeren, ik vervolgens de banen voor het kiezen heb en de ander moeite heeft met het vinden van een baan.

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.