Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Pittig einde van de examens

Pittig einde van de examens

Door Joca

Een paar duizend scholieren bogen zich vanmiddag over aller-allerlaatste examens van het eerste tijdvak: Turks, Arabisch en Spaans. Dat laatste examen was '¡muy diffícil!'

Gymnasiast Marleen Kohlmann zat vandaag in een goedgevulde aula. Het exotische examen Spaans wordt op haar school door 63 leerlingen gemaakt. Marleen vond het zelf niet zo goed gaan. "Er zaten veel moeilijke woorden en tekstonderwerpen in het examen." Ook haar klasgenoten waren niet in jubelstemming na het examen. "Ik heb niemand gehoord bij wie het echt goed is gegaan." 

Afraffelen

"De eerste helft ging goed, maar op de helft was er een omslagpunt", vertelt vwo'er Rosemarijn Merkus. "Sommige teksten waren wel leuk. Zo was er eentje over het logo van Google. Een andere tekst ging over het herplanten van bomen in de woestijn. Die was saai en moeilijk te begrijpen."

Rosemarijn vond het examen wat te lang. "De laatste vijf minuten moest ik nog zeven vragen maken." Ook haar klasgenoten moesten op het eind rápido aan de slag. "Sommigen hadden het gevoel dat ze het moesten afraffelen."

Havist Bram Ven vond Spaans maar moeilijk. “De teksten waren erg lastig, en ik begreep de vragen af en toe niet.” Na afloop sprak Bram met wat klasgenoten. "Zij vonden het net als ik een erg pittig slot van de eindexamens."

Certificaat

Bij vwo'er Julide Boyraz ging het examen redelijk. "Bepaalde tekstfragmenten waren lastig. Ook moest ik veel moeilijke woorden opzoeken." De lengte was voor Julide en haar klasgenoten geen probleem. "Iedereen was op tijd klaar. Ik heb zelfs rustig mijn antwoorden kunnen nakijken."

Net zoals Marleen zat Julide niet een lege aula. Het vak werd vandaag door 50 mensen afgesloten, waarvan een groot deel al sinds de brugklas Spaans volgt. "Het is een versterkt Spaans programma, waarmee je een certificaat kan halen." Zelf startte Julide in de bovenbouw. "Het is een wereldtaal, altijd handig om te kennen. Ook vind ik Spaans zo mooi klinken!"

Albufeira

Naast het examen Spaans, waren er vandaag ook twee andere talen aan de beurt op havo en vwo. 12 havisten en 30 vwo-scholieren gingen aan de slag met Turks. Arabisch werd gemaakt door 7 vwo'ers en 30 havo-leerlingen.

Bij het LAKS zijn over havo en vwo Turks en Arabisch tot nu toe slechts twee klachten binnengekomen. "Bij die klachten zat verder geen toelichting", vertelt klachtencoördinator Annelotte Lutterman. Over het examen Spaans werd een stuk meer geklaagd. Annelotte: "We hebben één uur na het examen bijna 200 klachten binnen. Veruit het grootste deel gaat over de lengte van de toets."

Na weken hard werken kunnen de laatste examenkandidaten nu eindelijk genieten van hun welverdiende vakantie. Scholier Marleen Kohlmann is haar koffers al aan het inpakken. "Ik ga naar Albufeira. Met het Spaans dat ik geleerd heb, kunnen ze mij vast wel een klein beetje verstaan in Portugal, haha!"

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2014.

Gepubliceerd op 27 mei 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

@.

@.

Je moet de klacht bevestigen per mail (of bellen) maar deze mail kan ook in ongewenste email/spam terecht komen

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.