Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Vwo'ers klagen meest over examens

Vwo'ers klagen meest over examens

Hidde

Vwo-scholieren hebben deze examenperiode opnieuw het meest geklaagd bij het LAKS (Landelijk Aktie Komitee Scholieren). Vijfien procent van alle vwo'ers diende één of meer klachten in.

Over het vwo-examen Management en Organisatie kwamen dit jaar relatief gezien de meeste klachten binnen, zo blijkt uit onderzoek van NU.nl en Scholieren.com.

Management en organisatie

De acht vakken waar relatief het meest over wordt geklaagd, zijn allemaal vwo-vakken. Het examen management en organisatie (M&O) gaat aan kop: daar diende 53,9 procent van de leerlingen een klacht over in. Hoewel slechts 10.914 scholieren het examen maakten, kwamen er maar liefst 5.883 klachten over binnen. Niet zo gek, vindt Annelotte Lutterman van het LAKS. "Het examen M&O is altijd een race tegen de klok. Mensen klagen daarom altijd dat het examen te lang is."

Beweeg de cursor over het diagram om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van het LAKS. Bekijk hier een grote versie - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van het LAKS. Bekijk hier een grote versie - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Vwo'er Anneke Brock maakte vorige week het examen M&O en is het daarmee eens. "Ik vond het inderdaad een te lang examen. Daardoor had ik echt alle tijd nodig, net als bijna al mijn klasgenoten. Van alle examens heb ik het gevoel dat M&O het slechtst ging." Ook het vwo-examen tehatex (tekenen, handvaardigheid en textiele werkvormen) leverde veel klachten op: daar klaagde 44,3 procent van de kandidaten.

'Minder bekend'

Ook havisten weten de klachtenlijn goed te vinden: 11,3 procent van hen klaagde de afgelopen twee weken over de examens. Op vmbo-niveau was dat maar 4,9 procent. Volgens het LAKS komt dat vooral omdat vwo'ers een stuk mondiger zijn. "Als een vwo'er het ergens niet mee eens is, zoekt hij meteen uit hoe hij een klacht in kan dienen. Vmbo'ers zijn wat passiever, en daarom is het LAKS onder deze scholieren minder bekend."

In totaal kwamen er tot nu toe meer dan honderdduizend klachten binnen. Scholieren kunnen nog tot dinsdag klachten indienen: daarna sluit de klachtenlijn. Het LAKS verwacht er dit jaar circa 145.000, evenveel als vorig jaar.

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2014.

Gepubliceerd op 24 mei 2014

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.