'Sjoemelen kan bij ons écht niet meer'

'Sjoemelen kan bij ons écht niet meer'

Hidde

De eindexamens op de islamitische scholengemeenschap De Opperd, de opvolger van de in 2013 in opspraak geraakte Ibn Ghaldoun-school, zijn dit jaar zonder incidenten verlopen. Dat zeggen de directeur van de school, Richard Troost, en de examensecretaris, Joenoes Djabar, in een interview met Scholieren.com.

Vorig jaar mei werden er op het Ibn Ghaldoun 27 toetsen uit de kluis ontvreemd. Volgens Troost en Djabar zijn de eindexamens op De Opperd dit jaar echter niet anders verlopen dan op andere scholen.

'Best spannend'

Sinds de examenroof is er een hoop veranderd op de school. Van de gekraakte kluis tot de directeur: van het Ibn Ghaldoun is op de nieuwe school nog weinig terug te zien. Bovendien mocht slechts veertig procent van het personeel terugkeren op De Opperd. Joenoes Djabar is één van deze overgebleven personeelsleden. Hij was de afgelopen drie jaar examensecretaris op de islamitische scholengemeenschap. Oók vorig jaar.

De afgelopen twee weken waren voor Djabar en zijn collega's dan ook "best spannend", geeft hij toe. Maar bang voor nóg een examenroof was hij niet. "Ik wist dat we dit jaar de procedures goed hebben gevolgd, dus ik zag er niet tegenop om het werk van examensecretaris weer te doen."

De leerlingen van De Opperd waren volgens hem niet extra nerveus vanwege de gebeurtenissen van vorig jaar, zegt de examensecretaris. "Het is natuurlijk altijd spannend voor de leerlingen." Al helemaal omdat de school, door het gedoe rondom het Ibn Ghaldoun, pas in november is gestart. Djabar: "We hebben heel veel geprobeerd te repareren, maar ik ben benieuwd welke impact dat heeft op de leerlingen."

'Veel bewondering'

Richard Troost, die in november als interim-directeur werd aangesteld om orde op zaken te stellen, heeft de afgelopen weken naar eigen zeggen met "veel bewondering" gezien hoe de procedures op zijn school strikt werden nageleefd. "Bovendien hebben we tegenwoordig twee kluizen, en die zijn haast Fort Knox. Ze zijn beveiligd met codes, dubbele sloten. Daar kun je echt niet in."

Ook is het dak waardoor de dieven in de kluis kwamen vernieuwd en de gymzaal verbouwd"Het is nu onmogelijk om bij ons met de examens te sjoemelen: dat kan écht niet meer."

'Normale, saaie school'

Volgende week stuurt directeur Troost een evaluatie naar de Onderwijsinspectie, om aan te tonen dat de eindexamens op De Opperd zonder problemen zijn verlopen. "Wij worden gewoon weer een normale, saaie school zonder fraude of malversaties. Dat is wat we graag willen."

Ook na de zomervakantie blijft Troost zich inzetten om de kwaliteit van het onderwijs op De Opperd op peil te houden, bijvoorbeeld door huiswerkbegeleiding aan te bieden. Ook gaat de school dan verder op een andere locatie en onder een andere naam: Avicenna College.

Ons examennieuws teruglezen? Dat kan op Scholieren.com/eindexamens2014!

Gepubliceerd op 29 mei 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

A.

A.

Ze dagen me uit..

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.