Laatste examendag voor vmbo'ers

Laatste examendag voor vmbo'ers

Door Merel

Voor de vmbo'ers is het vandaag dan echt de aller-allerlaatste dag. Er stonden nog een paar spannende talen op het programma: Fries, Turks, Arabisch en Spaans. "Vanavond lekker uit eten met m'n ouders!"

Geert van der Hoek was tevreden over zijn examen Fries. "Het ging goed. De laatste tekst was lastig, maar de rest was makkelijker dan ik gedacht had. We hadden veel geoefend met oude examens op school, maar die waren allemaal moeilijker dan deze. Dat vonden mijn klasgenoten ook."

Veertien van de ongeveer zeshonderd leerlingen op zijn school deden dit jaar examen in Fries. En dat terwijl de meesten wel thuis Fries spreken. Geert ook. "Ik heb vanaf mijn geboorte Fries geleerd. Maar dit is het 'echte' Fries, dat verschilt vaak weer van de spreektaal die wij onder elkaar gebruiken."

Woordenboek

Ayinda de Gooijer maakte vanmiddag haar examen Spaans. Over het algemeen vond ze het goed gaan. "Ik vond het wel lastig als de vragen ook in het Spaans waren, want je hebt nooit genoeg tijd om alles op te zoeken in je woordenboek." 

Je voorbereiden op zo'n soort examen is moeilijk, vertelt Ayinda. "Ik heb wel een aantal werkwoorden geoefend thuis, en wat oude examens gemaakt. Daar sloot dit examen best goed op aan." Nu heeft Ayinda, net zoals alle andere vmbo'ers, dan ook eindelijk vakantie. Het eerste wat ze gaat doen? "Uit eten met mijn ouders vanavond!"

Nul klachten 

Alle 91 vmbo'ers die vanmiddag het examen Turks maakten waren blijkbaar tevreden over het examen. Tot nu toe is er namelijk nog geen enkele klacht binnengekomen bij het LAKS. Over het examen Spaans, waarin toch 428 kandidaten examen deden, werd slechts zeven keer geklaagd. "Die paar klachten gingen erover dat er veel moeilijke woorden in zaten, of dat het te moeilijk was", vertelt Annelotte Lutterman, klachtencoördinator. 

Over Fries, dat vanochtend werd afgenomen, was vrijdagmiddag om 17:00 welgeteld één keer geklaagd.Bij Arabisch liep de teller niet veel hoger op: daar kwamen vijf klachten over.

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2014.

Gepubliceerd op 23 mei 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.