Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Havo biologie: lastig maar interessant

Havo biologie: lastig maar interessant

Door Merel

Het havo biologie-examen zat vol met scheikundige termen en zeeslakken. De kandidaten weten er niet zo goed raad mee. Was het nou moeilijk of gewoon reuze interessant?

Scholier Sjouke van den Berg klinkt opgelucht. "Het viel mee. Ik was best zenuwachtig, maar het ging goed! Natuurlijk waren er wel een paar lastige vragen. En de teksten waren soms lang, daar heb ik als bèta-persoon soms een beetje moeite mee; maar over het algemeen was het prima te doen."

Ijsjes

Misschien kwam dat ook wel doordat de docent van Sjouke tijdens het examen ijsjes uitdeelde... "We waren aan het werk toen we ineens allemaal een raketje kregen! Sommige leerlingen vonden dat storend, maar ik had er niet zo'n moeite mee."

Leuk examen

Rik Hoveling is ontzettend opgewekt. "Het was wel leuk!" Leuk? "Tja, dit was ook de eerste keer voor mij dat ik plezier had tijdens het maken van een examen. Ik vergat eigenlijk ook helemaal dat het een examen was, zo interessant was het! Tot ik iets wilde opzoeken, en me weer realiseerde dat dit een examen was, en dat dat niet kon..."

Rik was zó van de wereld, dat hij niet eens merkte dat hij op het eind van de zitting nog helemaal in zijn eentje in de examenzaal zat. "Er was een vraag over een zeeslak die het gen overnam van een andere plant, wat fotosynthese in die zeeslak veroorzaakte, dat vond ik zó grappig!", aldus de vrolijke scholier. "Morgen natuurkunde. Hopelijk gaat dat net zo goed!"

Scholier Samantha Lodovica is een stuk minder positief. "Ik vond het examen heel lang. En er waren opvallend veel moeilijke meerkeuzevragen, waarin de antwoorden steeds zó erg op elkaar leken, dat gokken ook niet echt mogelijk was." Bovendien had de havist last van geluidsoverlast. "De leraren hadden de deur open gezet omdat het zo ontzettend warm was, maar buiten waren er mensen aan het ruziën. Toen raakte ik snel uit mijn concentratie."

Scheikundige termen

Annelotte Lutterman van scholierenvakbond LAKS vertelt dat er een hoop klachten binnen kwamen over de scheikunde termen. "Scholieren klaagden dat die niet thuis hoorden in een biologie-examen. Bovendien werd het examen algemeen best lastig gevonden."

 
Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2014.
Gepubliceerd op 21 mei 2014

REACTIES

R.

R.

Bij het dier kon nu fotosynthese plaats vinden. Bij de plant (alg.) kan het sowieso al ;) (je hebt et opgedraaid)

9 jaar geleden

M.

M.

Ah, had ik toch niet goed genoeg meegeschreven, Rik! Ik pas het aan! ;-)

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.