Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Snufje topo in vmbo aardrijkskunde

Snufje topo in vmbo aardrijkskunde

Door Joca

Ruim 20.000 vmbo'ers gingen vanochtend aan de slag met het examen Aardrijkskunde. De toets ging over toerisme, natuurlijke hulpbronnen en er zat zelfs 'n snufje topo in!

"Het ging wel goed!", zegt scholier Saskia Beving, die gisteren nog fanatiek Powerpoint-presentaties van haar leraar had bestudeerd. "Er zaten een paar moeilijke opgaves tussen. Sommige waren echt inzichtsvragen, maar er zaten ook een paar typische leervragen tussen."

Saskia was net zoals veel klasgenoten een uur voor de eindtijd al klaar. Toch zijn de meningen over het examen verdeeld. "Veel klasgenoten vonden het makkelijk, maar een aantal leerlingen had moeite met de leervragen."

Algemene kennis

"Er werd vooral veel naar algemene kennis gevraagd", vindt examenkandidaat Niels Pijnenburg. "Er zaten minder opgaves in die over de leerstof gingen", laat de scholier weten, die ruim voor tijd klaar was.

Bij aardrijkskunde op havo en vwo mogen leerlingen een atlas gebruiken. Dat is op het vmbo niet het geval. Dat is wel eens lastig, vindt Niels: "Je moest in een vraag zeggen waar Port Zélande lag. Maar dat was echt zo'n dorp dat je alleen kent als je er dichtbij woont." 

Krista Pennewaard kon de plek echter zó aanwijzen. Een kwestie van de lijst met topografische plaatsen uit de stofmomschrijving kennen. "Het ging prima! De oefenexamens leken veel moeilijker dan dit examen. Het was vooral een kwestie van je algemene kennis toepassen. Ook moest je veel met bronnen werken. Ik denk dat je zonder goed leren ook veel punten mee kon pakken."

Begrijpend lezen

Aardrijkskundedocent Bert Veeningen surveilleerde vanochtend bij het examen en zag dat er geen tijdnood was bij de scholieren. "De meeste leerlingen waren een halfuur voor tijd wel klaar."

"Het was geen lastig examen, maar ook zeker niet makkelijk", vindt hij. "Wat dit jaar anders was, was de hoeveelheid vragen waarbij begrippen moesten worden toegepast die de leerlingen in eerdere lesjaren hebben behandeld. Dat waren er meer dan gewoonlijk."

Wat Veeningen wel merkt is dat logisch nadenken en goed bronnen kunnen gebruiken erg belangrijk zijn bij de examens aardrijkskunde. "Het is soms net begrijpend lezen. Als je dat niet goed kan, zit je bij dit vak in de problemen."

Reacties op Twitter:

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2014.

Gepubliceerd op 21 mei 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

B.

B.

Er zat zelfs EEN snufje topo in.

9 jaar geleden

K.

K.

Hij was niet makkelijk hoor vooral die mrt die berg en dal

9 jaar geleden

J.

J.

'Krista Pennewaard kon de plek in Zeeland echter zó aanwijzen'
Beetje jammer dat 'Port Zélande' toch écht in Zuid-Holland ligt, en niet in Zeeland. Denk dat veel mensen erin zijn getrapt, Joca blijkbaar ook.

9 jaar geleden

Chris

Chris

Ha Jens, we hebben de tekst inmiddels iets aangepast!

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.