Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Mixed feelings bij vwo wiskunde A en C

Mixed feelings bij vwo wiskunde A en C

Door Merel

Alle vwo'ers moesten vandaag met hun grafische rekenmachine naar de examenzaal: het was wiskundedag. De meningen over wiskunde A en C zijn verdeeld.

Tessa Frissen was erg opgelucht na afloop van haar wiskunde C-examen. "Normaal gesproken ben ik heel slecht in wiskunde, maar dit waren best makkelijke vragen. Ik heb vannacht tot 01:00 uur nog geleerd en alle examens van de afgelopen drie jaar gemaakt. Dat heeft wel geholpen. Ik was ook drie kwartier voor afloop klaar!"

In totaal deden er maar tien mensen wiskunde C-examen op Tessa's school. "Niemand leek erg gestrest, dus ik denk dat iedereen het wel af kreeg."

Wat is dit?

Rosemarijn Merkus is minder positief. "Dit examen was echt héél anders dan alle examens die ik geoefend had. We moesten opeens dingen tekenen en er kwamen bijna geen vragen over kansen in voor. Ik dacht echt 'wat is dit?' Normaal ben ik goed in wiskunde, maar ik ben nu blij als ik een vijf heb."

Rosemarijns school hielp mee om de zomerse zitting wat draaglijker te maken: "Er werden flesjes koud water uitgedeeld, dat was lekker. En als iedereen stilzit wordt het ook niet zo warm in de zaal."

Nies

"Zit ik in de tweede ofzo?", dacht Marieke Schut toen zij het wiskunde A-examen maakte. "Ik vond het vrij makkelijk. Ik ben niet bijzonder goed in wiskunde. En ook niet bijzonder goed in voorbereiden, maar ik denk dat ik op z'n minst wel een zesje heb!" Volgens Marieke zat er weinig kansberekening in het examen. "In plaats daarvan moesten we veel formules berekenen of differentiëren."

De zitting verliep soepel, vertelt ze, "behalve toen een jongen uit mijn klas ontzettend grappig nieste. Het was echt een 'hatsjiee-huuu', vooral die ademhaling erachteraan was grappig."

Makkelijk begin, moeilijk eind

Het examen wiskunde A begon makkelijk volgens docent Jeroen Nagtegaal. "De eerste opgave ging over de normale verdeling, dat is niet zo moeilijk." Naar het einde toe werd het examen echter steeds lastiger. "Vooral de laatste vraag over voetbal was pittig, je kreeg zoveel gegevens." Wat Nagtegaal verder opviel, waren de vele vragen over het berekenen van een aantal, in plaats van een kans. "Dat zie je niet vaak op een vwo-examen. De nadruk ligt meestal op het berekenen van kansen."

Over het wiskunde C examen kan docent Jeroen Nagtegaal alleen vertellen dat het heel erg op het wiskunde A examen lijkt. "De opdrachten over de Tweede Kamer en keramiek waren exact hetzelfde."

Onherkenbaar

"De examens wiskunde A en C leken volgens scholieren totaal niet op oude examens", vertelt Annelotte Lutterman van het LAKS. "Dat zorgde ervoor dat veel scholieren het examen moeilijk vonden en erover klaagden." 

Reacties op Twitter:

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2014.

Gepubliceerd op 20 mei 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

S.

S.

Volgens mij staat er een fout bij het antwoordmodel bij vraag 5 bij wiskunde A.

9 jaar geleden

R.

R.

Niet gezegd dat ik goed was in wiskunde! De oefenexamens had ik gewoon goed gemaakt.. :)

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.