Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

'Jubelstemming' na examen Grieks

'Jubelstemming' na examen Grieks

Door Joca

De gymnasiasten met Grieks hebben een zware dag voor de boeg. 's Middags krijgen ze wiskunde, maar eerst gingen ze nog aan de slag met de teksten van Plato.

"Het ging beter dan verwacht!", vertelt examenkandidaat Dorien te Boome. "De tekst om te vertalen was oké, met uitzondering van de laatste twee regels. Ook zaten er voor mijn gevoel weinig van die moeilijke citeervragen in." Haar klasgenoten zijn ook positief. "Maar ik weet niet of het veel zegt met een klas van vier, haha."

Al bekend

Blogger Bram van Hulten had geluk: de teksten die langskwamen, waren aan het begin van het schooljaar al uitgebreid behandeld. "Zelfs de ongeziene tekst uit de vertaling kwam hem bekend voor. De Politeia is vorig jaar namelijk behandeld bij filosofie", zegt hij.

"Omdat ik die teksten aardig kende, dacht ik dat alles lekker rustig kon doen." Dat viel tegen, de laatste minuten moest Bram nog flink doorpennen om de laatste regels te vertalen. 

In het examen kwamen onder andere teksten over de aanklacht en dood van Socrates langs. Scholier Veerle van Wijk vond de vragen ook meevallen. "Het waren opgaves waarbij je vaak in eigen woorden moest antwoorden, in plaats van citeren." Na de examens heerste er volgens de gymnasiast een jubelstemming in de klas. "Veel mensen geloven dat ze nu zeker niet zullen zakken op Grieks. Nu alleen nog het examen wiskunde overleven."

Apologie

"Als leraar is het altijd moeilijk om te oordelen over de moeilijkheid van een examen," vertelt docent klassieke talen Fer van Campen. "Ik vind het een mooi en technisch goed examen. De teksten bij de vragen, Plato's Meno en de Apologie, zijn lekker verschillend. De vragen gingen vooral in op kritisch lezen en reproductie van stof. Niet overdreven moeilijk." Ook de leerlingen van Van Campen's examenklas - "een erg fijne groep" - waren tevreden over het examen.

Het scheelt volgens Van Campen dat de eerste helft van het examen gaat over teksten die in de lessen behandeld zijn. "Toen ik jaren geleden zelf examen deed, waren dat net als bij de vertaling ongeziene teksten. Nu is de tekst alleen nog bij de vertaling heel spannend", vertelt de classicus.

Wiskunde

"Over de inhoud van het examen hebben best weinig gymnasiasten geklaagd", zegt LAKS-klachtencoördinator Annelotte Lutterman. "De meeste klachten bij Grieks gingen over het examen wiskunde! Examenkandidaten waren niet blij dat deze lastige vakken op dezelfde dag zijn ingeroosterd."

Lees reacties op Twitter:

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2014.

Gepubliceerd op 20 mei 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.