Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Havo filosofie was 'van een hoog niveau'

Havo filosofie was 'van een hoog niveau'

Door Merel

Dinsdagmorgen ploeterden 1520 havisten drie uur lang op filosofische vraagstukken. Het examen werd niet makkelijk bevonden.

"Ik vond het erg moeilijk en lang", zegt scholier Sharon Schellingerhout. "Normaal ben ik goed in filosofie; ik sta ook een 7,7 gemiddeld, dus ik baalde wel van dit examen."

Sharon vond de vraagstelling vaak vergezocht. "Zo was er een vraag over wat Aristoteles van angst vond, en dat hebben we nooit behandeld. Vergeleken met oude oefenexamens vond ik dit echt duidelijk moeilijker. En dan zaten we ook nog eens in een heel warm computerlokaal!"

Mark Rutte

Adinda Smit vond dat er veel inzichtvragen in het examen zaten. "Het was pittig, maar als je goed geleerd had kon je de meeste vragen wel beantwoorden." Soms werd haar concentratie even verstoord. "Ik moest wel lachen om een foto van Mark Rutte die bij een vraag over politiek beleid stond. En mijn benen plakten aan mijn stoel vanwege de hitte, terwijl veel andere stoeltjes kraakten. Maar over het algemeen ging het goed!"

Cultuurrelativisme

"De opening was prima", vertelt havist Laura Bas over het examen. "Het was een goeie eerste vraag. Maar daarna werd het heel pittig, de vraag over cultuurrelativisme vond ik bijvoorbeeld erg lastig. Het examen had meer mogen aansluiten op de stof die we moesten leren. Ik sta een 7 gemiddeld voor filosofie, maar dit examen was een stuk moeilijker dan alle oefenexamens. Ik hoop dus dat ik een voldoende heb."

Filosofiedocent Harm Tiggelaar deelt de mening van de leerlingen. "Ik heb het zelf geprobeerd te maken tijdens de zitting, en ik vond het een moeilijk examen. Het was van een hoog niveau, want de vragen stonden vrij ver van de geleerde stof af. De leerlingen moesten veel zelf integreren en toepassen in plaats van onthouden en begrijpen." 

Creditcard

Tiggelaar was wel te spreken over de onderwerpen die aan bod kwamen. "Het was een moeilijk, maar wel een mooi examen. Het bestond uit drie delen, die over kunst, politiek en wetenschap gingen. Dat sluit goed aan bij de examenstof. Zo verpak je het vak filosofie heel mooi in één examen. De laatste vraag vond ik trouwens erg leuk: die ging over de invloed van emotie op het gebruik van een creditcard, waarbij leerlingen een eigen standpunt in moesten nemen."

Het LAKS laat weten dat er een aantal klachten zijn binnengekomen over het feit dat er onbekende filosofen in het examen stonden. Adinda legt dat nog een beetje uit. "Bij sommige vragen werden inderdaad nieuwe filosofen geïntroduceerd, maar dan stond er wel een verhaaltje met uitleg bij. Ik vond dat persoonlijk niet zo'n probleem." 

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2014.

Gepubliceerd op 20 mei 2014

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.