Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Vwo natuurkunde 'radioactief'

Vwo natuurkunde 'radioactief'

Door Joca

Ruim twintigduizend vwo-scholieren maakten vanmiddag het eindexamen natuurkunde. In het pittige examen kregen ze vragen over trillingen, elektriciteit en isotopen voorgeschoteld.

Bij blogger Tim Martens ging het verschrikkelijk. "Het was ongelofelijk lang. Ik ben niet aan de laatste opgave toegekomen, die 20 van de 73 punten waard was." De onderwerpen vond Tim wel leuk. "Een beetje rekenen met fosfor-32 is altijd geinig." Zijn klasgenoten hadden ook problemen met de lengte. "De stemming is een beetje down hier", treurt de scholier.

Oké

"Het ging wel oké", vertelt vwo'er Tarik Medjic, "Niet uitstekend, maar ook niet heel slecht. De eerste 14 vragen over trillingen en krachten gingen lekker. Daarna ging het wat minder goed. Te lang was het examen niet volgens Tarik. "Ik moest wat overslaan, maar dat lag aan mij en niet aan het examen. Gewoon te lang aan één opgave gezeten."

Zijn klasgenoot Menno Gruijs typeert zijn resultaat als 'medium'. "Ik heb het idee dat ik steeds nèt niet de goede antwoorden heb." Ondanks dat hij twee vragen oversloeg, gelooft hij wel dat er een 5,5 in zit.

Scholier Stella van Esch vond het examen minder pittig dan verwacht. Toch heeft ze geen idee wat haar resultaat zal zijn. "Ik ben niet zo goed in natuurkunde. Toch heb ik overal wat ingevuld, dus ik ben benieuwd."

Momentwerking

"Zelf zou ik een 10 hebben gehaald", vertelt natuurkundedocent Ade Hoekstra die het examen zelf ook even heeft gemaakt. De leraar op het Stad en Esch in Meppel vindt het examen pittig, maar wel oké. "Wel lastig nakijken straks, door de vele afleesdingen en grafiekjes." 

"Het was een vrij lang examen", aldus Hoekstra. Toch is dat geen probleem. "Gewoon een kwestie van hard werken in die drie uur. Als de lengte verkeerd is, komt dat vanzelf wel terug in de normering."

Jammer vond Hoekstra dat er geen momentwerking (krachten die werken op hefbomen) in het examen zat. Ook zag de leraar een fout in opgave 18. "Je moest de hoeveelheid bètadeeltjes berekenen die door een opening gaat. Volgens het correctiemodel is dat 3,8 procent, maar het is precies andersom: 96,2 procent."

Bikkelen

Over vraag 18 en de andere vragen in de Bèta-stralingopgave kreeg het LAKS na afloop veel klachten. "Die vragen waren voor veel scholieren echt bikkelen. Ook de rest van de klachten ging grotendeels over specifieke opgaven", vertelt Annelotte Lutterman van de scholierenvakbond. 

Reacties op Twitter:

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2014.

Gepubliceerd op 19 mei 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

A.

A.

Bij de betadeeltjes stond er heel duidelijk dat een 'klein gedeelte' van de deeltjes door de opening ging. Ik kwam uit op 96 procent en dacht 'dat kan niet goed zijn'. Ik heb een kwartier verspild aan opnieuw berekenenen kreeg steeds hetzelfde antwoord, zodat ik maar heb laten staan. Blijkt het toch goed te zijn... na zoveel tijd en stress eraan te hebben gewijd ga ik maar een klacht indienen. De vraagstelling is gewoon misleidend!

9 jaar geleden

T.

T.

Uranium? Ben ik nou zo vergeetachtig of kwam dat helemaal niet in het examen voor?
En ja, de fout in opgave 18 verklaart heel wat. Ik had hetzelfde antwoord, maar dacht dat het fout was omdat in de vraag gesteld werd dat het overgrote deel juist opgenomen werd in het omhulsel. Gelukkig niet doorgestreept.

9 jaar geleden

C.

C.

Ja, ik kwam bij vraag 18 ook op 96% uit. En verder: er kwam geen uranium op het vwo-examen voor.

9 jaar geleden

U.

U.

Ik heb helemaal niks gezien over uranium.

9 jaar geleden

Joca

Joca

De uranium was een citeerfoutje van mij. Waarschijnlijk verkeerd gehoord aan de telefoon. Bedankt voor het melden en het staat nu goed in het artikel! :-)



Voor straf ga ik nu de hele nacht vervalreacties van isotopen overschrijven uit de Binas en een serenade brengen aan mijn oude natuurkundeleraar.

9 jaar geleden

A.

A.

De docent heeft geen gelijk, het correctievoorschrift klopt volgens mij wel degelijk. De vraag is welk deel van de B- deeltjes de opening verlaat. Oftewel: welk deel van de geproduceerde B- deeltjes wordt aangevuld door elektronen van de stroombron om de lading neutraal te houden. Nu moet dus uitgerekend worden welke lading door de stroombron wordt aangevoerd. Dit is gelijk aan de lading van het aantal elektronen dat door de opening weg gaat. Dan moet je berekenen hoeveel procent van lading de B- deeltjes (te berekenen omdat je de A weet) er dus wordt vervangen door lading van de elektronen uit de stroombron. Dit percentage is 3,8%. Het deel dat de bron verlaat is dus 3,8%.

9 jaar geleden

B.

B.

Dit dacht ik ook inderdaad. En die docent maar zeggen dat hij een tien zou hebben gehaald...

9 jaar geleden

M.

M.

Dit dacht ik dus nu ook.

9 jaar geleden

M.

M.

BTW. Ik voorspel echter dat dit zo'n vraag is waarbij iedereen het volle aantal punten krijgt, omdat hij idd heel erg onduidelijk is.

9 jaar geleden

M.

M.

maar als de draad verbonden is met het fosfor, dan moeten er elektronen bij komen. Waar komen die vandaan, van de aarde? Dus de draad moet wel verbonden zijn geweest met het metalen omhulsel waar juist een overschot aan elektronen is. Deze elektronen gaan dan weg uit het metaal en dus bereken je zo de hoeveelheid elektronen die opgenomen is door het metaal en niet de elektronen die de bron verlaten.

9 jaar geleden

S.

S.

vwoër? vwo'er!

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.