Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Vwo M&O: moeilijk en ondoenlijk

Vwo M&O: moeilijk en ondoenlijk

Door Joca

Vwo-leerlingen met Management en Organisatie kregen een stortvloed aan bronnen en rekenvragen te verwerken. "Hemeltjelief, wat doen ze die leerlingen aan?", aldus docent Claudia de Groot.

"De eerste vragen gingen nog goed", vertelt scholier Rik de Jonge. "Maar op een gegeven moment had ik het idee dat het examen boven vwo-niveau lag. De vragen werden steeds ingewikkelder met 100.000 dingen door elkaar. Ook was het zoeken in de bronnen pittig. Ik had de volle drie uur wel nodig."

180 graden

Bij mij vwo'er Eveline Verwimp ging het examen juist verrassend goed. "Ik ben niet zo goed in M&O, dus ik had hard geleerd. Toevallig kwamen precies alle onderwerpen langs waarin ik goed ben." Haar klasgenoten dachten echter 180 graden anders over de toets. "Ik was de enige die een goed gevoel had. De rest vond het erg moeilijk en had ook te weinig tijd."

De negatieve reacties van klasgenoten zorgen er wel voor dat scholier Eveline Verwimp haar antwoorden niet gaat nakijken. "Dat doe ik normaal wel, maar voor M&O durf ik het niet meer."

"Ik heb gelukkig geen kramp in mijn handen", vertelt scholier Rosanna Procee, die eerder donderdagochtend al het examen filosofie heeft gemaakt. "M&O ligt mij wel. Ik heb lekker rustig gewerkt en ik had genoeg tijd", vertelt Rosanne. Ook zij was de enige van de klas die positief was over het examen. "Mijn klasgenoten vonden het examen niet te doen. Vooral al die bronnen vonden ze vervelend."

Drama

Lerares Claudia de Groot vond het examen een drama. Ze vindt de opgaven lang, ingewikkeld gesteld en saai. "Er stond bijvoorbeeld een opgave in over hypotheken. Dat is voor de leerlingen echt een ver-van-mijn-bed-show." Het niveau van het examen schoot volgens de docent zijn doel voorbij.

"Daarnaast zaten er erg veel rekenvragen in het examen", vindt De Groot. "Opgave 5 bestond uit zeven vragen waarbij je steeds moest doorrekenen. Dat kost veel tijd en ik denk dat leerlingen er veel moeite mee hebben gehad." Komende maandag bespreken de docenten vwo M&O. "Ik ben benieuwd wat mijn collega's hierover denken", aldus de kritische docent.

Wiskundig 

De klachten over het examen stromen binnen bij het LAKS. "Een halfuur na het examen waren er al meer dan 750 klachten binnen", vertelt Annelotte Lutterman aan Scholieren.com. "De klachten gaan over dat het examen te lang en moeilijk was. Ook vinden veel M&O'ers dat er te veel wiskundige vragen in het examen zaten."

Aangezien het tempo waarop de klachten binnen komen erg hoog is, verwacht de scholierenvakbond vanavond nog een groot aantal nieuwe klachten. 

Lees reacties op Twitter:

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2014.

Gepubliceerd op 15 mei 2014

REACTIES

C.

C.

O gelukkig ben ik niet de enige die er zo over dacht zeg! Ik hoop dat de norm erop aan wordt gepast en dat ik alsnog een voldoende heb.. Als ik maar slaag, dan is het goed..

9 jaar geleden

C.

C.

Haha, ik haat dat examen.
Die examenmakers schatten ons erg hoog in!

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.