Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Meer medicijngebruik door examenstress

Meer medicijngebruik door examenstress

Door Joca

Gespannen examenkandidaten zorgen ervoor dat dokters extra bètablokkers voorschrijven. Dat meldt NRC Handelsblad vandaag. Uit cijfers van de Stichting Farmaceutische Kerngetallen (SFK) blijkt dat de verstrekking van deze kalmeringsmiddelen aan scholieren met 70 procent stijgt tijdens de examens.

Bètablokkers zijn kalmeringsmiddelen die de bloeddruk en het hartritme verlagen. Gemiddeld wordt de bètablokker propranolol maandelijks aan 1300 jongeren tussen de 16- en 19 jaar voorgeschreven. In de examenperiode van vorig jaar steeg dit aantal naar 2200. De SFK ziet deze stijging ook terug in cijfers van voorgaande jaren.

Illegale handel

Het aantal doktersvoorschriften voor slaapmiddelen en medicijnen als Ritalin stijgt echter niet tijdens de examens. Omdat de SFK alleen de officiële verkoop van medicijnen bijhoudt, is onbekend hoe groot de illegale handel is in kalmeringsmedicijnen en pepmiddelen voor examens.

Ook gisteren bij de examenchat biologie kwamen de bètablokkers ter sprake. Docent Stefan Rutenfrans raadt deze middelen af: "Dit klinkt als heftig spul. Gebruik nooit zomaar dit soort middeltjes en ga bij heftige faalangst naar een huisarts." Homeopathische middeltjes zijn echter tamelijk onschuldig volgens de leraar: "Test het wel altijd van te voren. Misschien reageer je heel sterk erop en dat wil je niet meemaken tijdens het examen."

Onze bloggers Tim en Anne testten eerder al pilletjes en sprays uit. Hun conclusie: de middelen hebben weinig effect. Het beste middel om heelhuids je examens door te komen, blijft toch goed leren.

Gepubliceerd op 9 mei 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

G.

G.

Tim, wat is het toch met die zweetband van jou. Je doet me denken aan George Michael.

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.