Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Examentips Spaans

Examentips Spaans

Door Roos

Terwijl het buiten steeds zonniger wordt komt de maand mei steeds dichter bij: de eindexamenmaand. Scholieren.com probeert de stress te verlichten en je te helpen bij de voorbereidingen met superhandige examentips voor elk vak. Prent ze in je hoofd en je loopt straks vol zelfvertrouwen die sporthal in!

In dit blog geeft docente Spaans Anneke van Geel van Het Stedelijk Gymnasium Arnhem een aantal handige tips zodat jij je examens iets chiller in kunt gaan. 

Tip 1: Wijze werkwoorden

"Een korte tip: let op de werkwoordsvormen en de tijden van die werkwoordsvormen. Daar kun je al ontzettend veel informatie uit halen", aldus Anneke.

Daarnaast loont het volgens Anneke om, voordat je aan een tekst begint, globaal even de tekst te scannen. Kijk dan naar titel, de kopjes en de foto's, misschien weet je dan al iets over het onderwerp van de tekst. Dit 'activeren van je voorkennis' maakt het lezen van een tekst een stuk gemakkelijker. 

Tip 2: Plannen

"Kijk voordat je begint met het examen hoeveel vragen er in totaal zijn. Bepaal vervolgens hoe lang je over elke vraag kunt doen, maak dus een soort planning. Houd er in die planning rekening mee dat je tien minuten overhoudt, om nog eens te kijken naar twijfelgevallen," legt Anneke uit. Verder is het volgens Anneke niet slim om te lang stil te staan bij moeilijke vragen. "Bewaar die gewoon voor die tien minuten marge die je aan het einde hebt ingebouwd." 

En bijna een dooddoener, maar o zo belangrijk: lees de vragen goed. "Soms wordt één van de antwoordkeuzes genoemd in de tekst, maar is dat niet het antwoord op de vraag."

Tip 3: Hoe ga je om met je woordenboek?

Wanneer je een Spaanse tekst op je examen leest, zitten er vaak woorden tussen waarvan je de betekenis niet kent. Waarschijnlijk zit je dan in tweestrijd: opzoeken of doorlezen? De verleiding om gauw even de betekenis op te zoeken is groot, maar kost vaak meer tijd dan je denkt. Hoe bepaal je wat je wel of juist niet opzoekt?

De handigste vuistregel om deze vraag te beantwoorden is om je af te vragen:

  • Is het een kernwoord uit de vraag of de meerkeuzeantwoorden? Het is namelijk van belang dat je de vraag begrijpt, anders kun je het antwoord niet opzoeken in de tekst.

  • Denk je dat het antwoord daar in de tekst staat? Het kost ontzettend veel tijd om alle vreemde woorden in de tekst op te zoeken. De kunst is om de belangrijkste zinnen te spotten. Maar wat is dan belangrijk? Een zin is belangrijk als je denkt dat je daar het antwoord op de vraag kunt vinden. Om te weten of je op de juiste plek aan het zoeken bent moet je dus goed gebruik maken van de context en van de woorden die je wel begrijpt! 

Voorafgaand aan de eindexamens publiceert Scholieren.com examentips op Scholieren.com. De tips zijn voor zowel het havo- als vwo-examen te gebruiken. Meer eindexamentips en artikelen? Klik hier!

Gepubliceerd op 4 mei 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

V.

V.

Dit zijn echt de meest cliché examentips die je kunt krijgen.

7 jaar geleden

M.

M.

Super handig dankjewel :)

6 jaar geleden

E.

E.

oke hier heb ik dus helemaal niets

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.