Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Waarom zijn scholieren niet gemotiveerd?

Waarom zijn scholieren niet gemotiveerd?

Door Chris

Nederlandse scholieren hebben een motivatieprobleem, bleek gister uit onderzoek van de Onderwijsinspectie. Ze zitten vaak ongemotiveerd in de klas en hebben minder plezier in het leren dan buitenlandse jongeren. Maar hoe komt dat eigenlijk? En belangrijker: valt hier nog iets aan te doen? Scholieren.com ging op onderzoek uit.

Hoe krijgen we de Nederlandse scholier weer gemotiveerd?, vroegen we jullie op onze website. Bijna 29 procent van de bezoekers die reageerden, vindt dat er beter geluisterd moet worden naar leerlingen. Zo vindt scholier Jennifer Veldman dat er op school meer ruimte zou moeten zijn voor eigen inbreng. "Laat leerlingen zelf actief meedenken over hoe zij met de leerstof aan de slag kunnen."

Leren om het cijfer

Zo'n 28 procent van de ondervraagden vindt dat school meer zou moeten gaan over het ontdekken van je kwaliteiten in plaats van cijfers en scoren. "Ik heb het idee dat veel scholieren niet meer leren om de kennis, maar om het cijfer", laat Clara ons in een reactie weten. "Soms heb ik zelf met plezier geleerd, maar gaat dat gevoel weg als ik een slecht cijfer gekregen heb."

Volgens Clara ligt de focus nu vaak te veel op een goede cijferlijst, terwijl docenten je het idee zouden moeten geven dat je leert om verder te komen in het leven en voor een goede algemene ontwikkeling."

In Napoleon-kostuum voor de klas

Een kwart denkt dat het motivatieprobleem kan worden opgelost door meer goede leraren voor de klas te hebben staan, die je actief betrekken bij de lesstof. "Laat docenten eens iets origineels verzinnen", zegt Luuk Smetsers uit 3vwo. "Het hoeft niet altijd volgens het boek te gaan." Een mooi voorbeeld daarvan is meester Bart ten Dam, die onlangs in een interview op Scholieren.com vertelde zich af en toe in Napoleon-kostuum te hijsen tijdens een geschiedenisles.

Zowel de politiek als de Onderwijsinspectie hameren al tijden op meer maatwerk in het onderwijs: meer aandacht voor excellente leerlingen en een betere begeleiding van scholieren die achterblijven. Opvallend is dat maar weinig ondervraagden (een kleine 10 procent) dit als oplossing zien om meer gemotiveerd te raken in de klas.

Een daarvan is Scholieren.com-blogger Daniëlle Fluks. Zij zegt vaak gedemotiveerd te zijn omdat alles zo verschrikkelijk traag gaat. "Bij Engels zijn er nog steeds mensen die in 5vwo niet snappen hoe je de past simple gebruikt, dus krijgen we wéér een 'gezellig' uurtje klassikale uitleg. Als ik daar niet verplicht naar zou hoeven te luisteren, zou ik de les veel leuker vinden."

Meer druk = meer stress

Maar er zijn nog meer oorzaken aan te wijzen. Zo laten verschillende scholieren ons weten dat de druk steeds groter wordt. Vwo-scholier Van-Nhi Nguyen  (17): "De exameneisen worden steeds strenger, scholen willen zo hoog mogelijke slagingspercentages en universiteiten willen alleen de beste studenten."

Dat ziet ook blogger Ivana Stoop (15). "Het schoolwerk moet sneller en beter. Iedereen moet nog harder werken en het maximale uit zichzelf halen op elk gebied", schreef ze onlangs in een blog op Scholieren.com. "In mijn omgeving zie ik slimme en gevoelige scholieren bezwijken aan het beleid, omdat het leidt tot veel stress. Uiteindelijk zijn sommige scholieren aan het eind van het jaar overspannen."

Luie scholieren

En dan is er nog die negen procent die in de peiling op onze site aangaf dat er geen oplossing voor het motivatieprobleem is, omdat scholieren gewoon te lui zijn.

Dat ziet ook de wiskundedocent van Ivana op het Dalton College in Den Haag. Volgens hem is bij veel scholieren de drive weg. "Mensen maken gewoon foto's van toetsen en zetten die online. Dit is laatst in onze klas nog gebeurd. Jongeren hebben tegenwoordig een kortere spanningsboog. Dat komt ook door al die mobieltjes. Scholieren doen liever iets wat op de korte termijn leuk is: even Facebooken dus in plaats van leren."

De wiskundedocent vindt de scholier van tegenwoordig vaak verwend. "Thuis hoeven ze de afwas niet meer te doen; ze hebben nauwelijks verplichtingen meer. Als ze een slecht cijfer halen krijgen ze geen pak slaag meer van hun ouders, maar gaan pa en ma klagen bij de leraar. Ik geloof wel dat scholieren later wel een baan willen, maar door bovengenoemde oorzaken, willen ze er niet voor werken."

Gepubliceerd op 17 april 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

B.

B.

Dat meisje op de foto, is wel echt heel knap.

9 jaar geleden

I.

I.

haha dank je ! :)

9 jaar geleden

R.

R.

Waarom doen leraren er niks aan?

9 jaar geleden

J.

J.

ik weet wel wat om leerlingen op school meer aandacht voor de lessen te laten hebben,maar daar maak ik mij vast niet geliefd mee bij leerlingen,maar dat zal me worst wezen.verbied alle leerlingen op alle scholen in het land om mobiele telefoons,computerspelletjes,pokemon,of wat voor spelletjes dan ook mee te nemen naar school.laat leerkrachten en de directeur van de school daarop controleren.laten ze zich niet controleren of worden ze betrapt dat ze deze dingen bij zich hebben,een wwek schorsen van school met een fikse portie strafwerk.waarom zo streng,omdat zulke spelletjes de leerlingen afleiden van de lessen,als ze die stiekum doen.daardoor hebben ze geen interesse meer in de lessen.ze leren minder en hebben grotere kans om te blijven zitten en om hun diplomas niet te halen.zo hebben ze tijdens de lessen op school zo weinig mogelijk afleiding

6 jaar geleden

T.

T.

Ik denk als je dat zou doen dat je alleen maar de kinderen demotiveert. Want als mijn mobiele telefoon op school wordt afgepakt zou ik juist boos en zou mij dat demotiveren. Je moet juist de informatie leuk brengen en niet alleen saai stof op dreunen

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.