Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Homoleraar niet meer gediscrimineerd

Homoleraar niet meer gediscrimineerd

Door Joca

Ontslagen worden omdat je homo bent? Het overkwam leraren op diverse christelijke scholen. Vandaag debateerde de Tweede Kamer over een wetswijziging die hier een einde aan maakt.

In mei vorig jaar waren de partijen D66, VVD, PvdA, Groenlinks en SP het er al over eens: de wet gelijke behandeling is te vaag. Het is verboden om iemand te discrimineren vanwege het enkele feit dat iemand homo is.  Scholen mochten echter nog wel homo's en lesbiennes ontslaan vanwege bijkomende omstandigheden. Dat is veel te onduidelijk, volgens D66-kamerlid en oud-COC-voorzitter Vera Bergkamp: "Het geeft ruimte aan discriminatie." Er is een grote meerderheid voor een voorstel om de wet te wijzigen, waardoor het zo goed als zeker is dat het wetsvoorstel wordt aangenomen.

Vrijheid van onderwijs

"De Besturenraad is het ermee eens dat de wet duidelijker moet," zegt Robbert Jan de Vries van deze vereniging voor christelijke schoolbesturen. Toch heeft hij kritiek op de plannen. "Het huidige voorstel verstoort de balans tussen het recht op gelijke behandeling en de vrijheid van onderwijs," vertelt hij aan Scholieren.com.    

In de nieuwe wet is het namelijk niet meer mogelijk om personeel te weigeren vanwege bijkomende omstandigheden die ontstaan door hun leefwijze. Bijvoorbeeld samenwonen met iemand van hetzelfde geslacht, omdat je homoseksueel bent. Iets wat niet past bij de opvattingen van de school. "Het is terecht dat enkel de geaardheid geen reden voor ontslag mag zijn", aldus De Vries: "Maar het is belangrijk dat de persoonlijke overtuiging en de leefwijze van de leerkracht moeten aansluiten bij de opvattingen van de school, om de identiteit van een school geloofwaardig te kunnen uitdragen."

Ook heeft De Vries bedenkingen bij de grootte van het probleem. "De bedenkers van het wetsvoorstel doen alsof dit een heel groot probleem is. Het komt echter zelden voor dat scholen personeel weigeren om hun geaardheid." Deze wetswijziging is dan ook niet de beste oplossing volgens de Besturenraad. "Het is van groot belang dat leraar en school met elkaar in gesprek gaan, met respect voor elkaars meningsverschillen," aldus De Vries. 

Ontslaan

COC Nederland, de belangenorganisatie voor homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders, is juist blij met de wetswijziging. De vereniging pleitte er al jaren voor dat deze werd aangepast. Ze haalden hiervoor 30.000 handtekeningen op door middel van een petitie.

In 2011 bepaalde de rechter al dat een homoseksuele leraar op een gereformeerde school in Oegstgeest niet ontslagen had mogen worden. Omdat deze leraar samenwoonde met een man, vond de schoolleiding dat dat niet bij de identiteit van de school paste. Om die reden besloten ze de docent te ontslaan, maar de rechter oordeelde dat dat nooit had mogen gebeuren.

Gepubliceerd op 9 april 2014

REACTIES

H.

H.

'Dat is wel belangrijk voor christelijke scholen.'
Als christelijke scholen leraren niet accepteren, zitten ze verkeerd. Als ik één ding van godsdienst heb geleerd, is het wel dat Jezus met alle soorten mensen omging, ongeacht of ze homo waren of niet, dus ik denk dat ze een beetje tegenstrijdig aan het doen zijn als ze homoseksuele leraren weigeren...

10 jaar geleden

M.

M.

Dan zou je je hierin iets beter moeten verdiepen.

10 jaar geleden

L.

L.

Homo's zijn gay.

10 jaar geleden

J.

J.

Dit vind ik erg goed, een docent moet niet worden afgeschilderd als een homo, maar gewoon als een docent.

10 jaar geleden

K.

K.

heb uw naaste lief
uhum

10 jaar geleden

M.

M.

Dat is inderdaad ook een theologische kwestie die een rol speelt, waarom christelijke scholen hun houding zien als het liefhebben van hun naaste.

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.