Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Zo jat ik het examen Frans

Zo jat ik het examen Frans

Door Joca

Je kunt er niet omheen in je schoolcarrière: leren voor je eindexamens. Het beste is dus om radeloos in de boeken te duiken en wat samenvattingen op deze site te zoeken. Maar je kunt het examen natuurlijk ook gewoon stelen. Daarom deze snelcursus met de tips and tricks voor de ultieme examenroof.

Tip 1: ken je basics

Focus je eerst op de praktische dingetjes voor je examenroof. Zo is het best handig om de te weten waar de examenkluis op je school zit. Over het algemeen is een gesprekje met de conciërge genoeg om daar achter te komen. Verder zijn de verpakkingen van de examens dit jaar vernieuwd. Oefen thuis dus goed met het onopvallend openen en sluiten van plastic verpakkingen. Fijn oefenmateriaal zijn gesealde tijdschriften en verpakkingen van etenswaren.

Ook is het goed om een paar handlangers te zoeken, die de vervelendste klusjes voor je opknappen. Daarnaast kun je ze de schuld geven als het onverhoopt mis gaat. Met de handige groepslidtest van blogger Pim check je in een paar klikken of je de juiste mensen hebt gekozen.

Tip 2: wees origineel

Net zoals bij een betoog of een mondeling, vraagt een goede diefstal om wat originaliteit. Het is bijvoorbeeld niet slim om door een dakraampje de kluis in te klimmen. Dat hebben ze bij Ibn Ghaldoun al gedaan vorig jaar, dus schooldaken worden nu extra goed bewaakt.

Denk bijvoorbeeld eens aan het graven van een tunnel naar de kluis. Of jezelf verpakken in een doos en op school laten bezorgen als een extra pakketje examens. (vluchten uit de kluis kan via het systeemplafond). Inspiratie haal je uit films als Ocean's Eleven en James Bond

Tip 3: juich niet te snel

Als je eenmaal in de kluis bent, is de klus nog lang niet klaar. Nu moet je de examens nog thuis zien te krijgen. Het handigst is om de opgaven al in de kluis te fotograferen. Dat scheelt weer sjouwen. Ook moet je nog snel antwoorden vinden voor de gestolen opgaven, maar er is vast wel een oudere broer of zus die kan helpen. Als ze argwaan krijgen, zeg dan dat het een oefenopgave is van de examencursus.

Tip 4: Hou het simpel

Een succesvolle roof kan je overmoedig maken. Extra examens stelen en ze verkopen lijkt dan leuk, maar de kans dat het uitlekt stijgt. Er hoeft maar één koper een slecht beveiligde computer te hebben en je bent het haasje. Ook zorgt gedoe met geld alleen maar voor ruzie met je handlangers. Straks verraden ze je nog!

Onthou daarom de lessen van vorig jaar: jat alleen het examen dat je nodig hebt, deel het met niemand, en bewaar het niet op een slecht beveiligde computer. Een grote ingewikkelde bankroof doe je maar later als je groot bent.

Tip 5: Hang de vlag uit

Je hebt je examens gehaald en de vlag mag uit. Het kostte slapeloze nachten en kalmeringspillen. 300 uur ging er op aan voorbereiding. Ook zijn er onderweg wat vriendschappen kapot gegaan. Toch is het gelukt, gefeliciteerd! (Dat je met 300 uur leren ook was geslaagd, zullen we maar even vergeten.)

Heb jij nog goeie tips voor je medescholieren bij het stelen van examens? Deel het hieronder in de reacties! We hebben trouwens ook snelcursussen voor minder illegale dingen, zoals recensies en werkstukken. 

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2014.

Gepubliceerd op 18 mei 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

F.

F.

Wat een onnodig en humorloos kutartikel.

9 jaar geleden

Z.

Z.

je kop is onnodig en humorloos.

9 jaar geleden

B.

B.

Gatverdamme wat een mongolenstuk.

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.