Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Alex (17) wil de Tilburgse gemeenteraad in

Alex (17) wil de Tilburgse gemeenteraad in

Hidde

Politiek, da's toch alleen voor grijze mannen in dure maatpakken? Niet dus. Havist Alex Panhuizen is pas 17 en is nu al politiek actief. Zelf mag-'ie nog niet stemmen, maar dat weerhoudt hem er niet van om zich namens de lokale VVD verkiesbaar te stellen voor de gemeenteraad in zijn woonplaats Tilburg.

Op 19 maart kiezen alle stemgerechtigden in Nederland een nieuw gemeentebestuur. In de aanloop naar de verkiezingen interviewt Scholieren.com daarom twee scholieren die zo'n plekje in de raad wel zien zitten. Deze week: Alex Panhuizen (17).

"Ik kom inderdaad veel oude grijze mannen tegen, maar er komt een grote jonge generatie aan", aldus de politicus in spe. "Bij de JOVD, de jongerenorganisatie van de VVD, zie ik veel jonge mensen met talent en ambitie. Ik merk soms als ik debatten voer dat ik de dossiers beter onderzocht heb dan sommige raadsleden."

De belangstelling voor politiek zat er bij Alex vroeg in. Al op zijn 13e werd hij lid van de JOVD. Hij voelde zich bij de liberale jongerenorganisatie thuis, omdat hij naar eigen zeggen meer vrijheid wilde. "Ik wil dat er niet zoveel betutteling is. Neem bijvoorbeeld onze stadsparken: daar wil de gemeente geen horeca toestaan. Terwijl dat gewoon een dikke vetpot voor de gemeente is!"

Sollicitatie

Toen Alex een oproepje van de plaatselijke VVD ontving met de vraag of hij zich kandidaat wilde stellen voor de Tilburgse gemeenteraad, twijfelde hij geen moment. Na een uitgebreide sollicitatieprocedure eindigde hij op de 16e plek, van de in totaal dertig kandidaten. "Ze wilden mij nog niet op een verkiesbare plek zetten, maar wel op de hoogste onverkiesbare plek."

Puber in de raad

De kans dat de VVD zoveel stemmen krijgt dat zij zestien raadsleden of meer mag leveren is namelijk nihil: op dit moment heeft de VVD in Tilburg slechts zeven zetels en Alex moet bovendien eerst achttien worden voordat hij in de raad plaats kan nemen. Misschien maar goed ook, vindt hij zelf.

"Tilburg is een stad met 200.000 inwoners, dus je wilt geen puber in de raad," lacht de jonge liberaal. "Ik zou het heel mooi vinden hoor, maar misschien is het beter om nog wat jaartjes te wachten en ervaring op te doen. Maar als het nu zou kunnen pak ik die kans meteen. Dan wil ik ervoor zorgen dat een hele hoop onnodige regels verdwijnen, om te voorkomen dat grote bedrijven vertrekken naar andere gemeenten. Want betutteling door de overheid, daar heb ik nog altijd een hekel aan."

Volgende week dinsdag op Scholieren.com: het interview met Joshua Nederstigt (14), kandidaat-raadslid voor de ChristenUnie in de gemeente Teylingen (Zuid-Holland).

Gepubliceerd op 11 maart 2014

REACTIES

F.

F.

Volstrekte onzin dat iemand die niet eens mag stemmen wél verkozen zou kunnen worden. Idiote actie van de VVD puur gericht op eigenbelang van de partij. Alsof Alex hier nu iets aan heeft?

10 jaar geleden

G.

G.

Zijn heel veel jongeren die dit doen, ken jongeren die op hun vijftiende al op de lijst stonden. Niet echt een interview waardig.

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.