'Tot je 21e naar school'

'Tot je 21e naar school'

Door Joca

Vond je tot je 18e naar school gaan al lang genoeg? De PvdA wil jongeren nog langer op school houden om hun diploma te halen. Als het nodig is tot hun 21e. "Het klinkt niet prettig, maar het helpt wel veel scholieren", vertelt PvdA-kamerlid Tanja Jadnanansing aan Scholieren.com.

 

Een paar jaar geleden werd de kwalificatieplicht ingesteld. Dat houdt in dat jongeren tot 18 jaar verplicht naar school moeten totdat ze een mbo2-, havo-, of vwo-diploma hebben gehaald. Het aantal voortijdige schoolverlaters is hierdoor flink gedaald. Toch vallen er jaarlijks nog ruim 30.000 scholieren uit, waarvan het grootste deel 18-plusser is. "Dat is te veel en te jammer", vindt Jadnanansing.

 

Laatste redmiddel

De verlengde kwalificatieplicht is onderdeel van een groter plan om jongeren aan een diploma te helpen. Zo wil de PvdA ook gegarandeerde stageplaatsen voor mbo'ers en studiecoaches voor scholieren die dreigen uit te vallen. Jadnanansing: "Het tot je 21e verplicht doorleren voor je diploma is een laatste redmiddel. Ik heb veel mensen gesproken die als 18-jarige zijn gestopt en nu spijt hebben. Deze maatregel kan veel ellende voorkomen voor deze kwetsbare groep jongeren."

CDA-kamerlid Michel Rog reageert enthousiast op dit plan. "Ieder jaar extra leerplicht is winst voor de leerlingen. Daarom heeft onze afdeling in Rotterdam al eerder voorgesteld om daar de kwalificatieplicht te verlengen." Minister Bussemaker van Onderwijs hield dat plan echter tegen. Het zou wettelijk gezien niet mogelijk zijn om jongeren boven de 18 op school te houden. Rog wil het toch nog een keer proberen: "Het is goed om dit plan nog een keer in de Tweede Kamer te bespreken. Ik ben blij dat we nu kunnen samenwerken met de PvdA."

Twijfel

Bij D66 is er twijfel over de effectiviteit van de PvdA-plannen. "Ik zie de goede bedoelingen, maar ik denk dat dit een Haagse regel wordt zonder effect in het klaslokaal", verklaart onderwijswoordvoerder Paul van Meenen. "Het huidige beleid is erg succesvol. Het aantal voortijdige schoolverlaters daalt nog steeds. Dat komt omdat gemeenten samen met bedrijven en jeugdzorg maatwerk bieden. Jongeren kunnen bijvoorbeeld leren in combinatie met werken."

Het Kamerlid vreest dat scholieren weinig zullen leren als ze vol tegenzin op school worden vastgehouden. "Dit voorstel houdt maatwerk tegen, terwijl dat nu uitstekend werkt."

Tanja Jadnanansing wuift die bezwaren weg. "Naast het werk in de kamer geef ik ook les op een vmbo. Als het aan de leerlingen ligt, gaan ze zo snel mogelijk van school. Toch zeggen zij ook dat het stiekem wel nuttig is, zo'n extra zetje om je diploma te halen."

Gepubliceerd op 27 februari 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

D.

D.

Doe normaal alsjeblieft. Mijn grootouders hebben alleen basisschool gehaald, mijn ouders alleen vmbo. En allemaal kregen ze een baan. Vroeger kon je verkoper worden met alleen basisschool, nu met MBO. Zijn we niet aan het overdrijven met dat doorstuderen?
Ik zeg niet dat ik tegen studeren ben, maar ik ben wel tegen mensen dwingen. Het werkt niet.

10 jaar geleden

A.

A.

Dan wordt het wel een dure als er een ouderbijdragen is....

10 jaar geleden

A.

A.

Fietsen ben je ook begonnen met zijwieltjes, maar later moest je het toch echt helemaal zelf doen. En als dan je een keer valt, tja daar leer je dan van ;-)

10 jaar geleden

J.

J.

lijkt me niet heel zinvol. degenen die echt niet willen leren, doen het toch niet. dan zadel je scholen alleen maar op met probleemleerlingen, terwijl ze zich beter kunnen richten op degenen die het wel echt willen en daar hun energie en moeite en geld insteken.

10 jaar geleden

A.

A.

En hoe gaat de overheid dan de studiefinanciering kunnen blijven betalen? Van belastingverhoging zeker? Wat heb je in Nederland nog aan een hoog salaris, door een goede baan, door goed opgeleid te zijn en een goed netwerk als daarvan bijna de helft afgestaan moet worden aan de belastingdienst?

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.